Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Важни финансови новини за всички на минимална заплата

/
/
848 Views
Advertisement:

Важни финансови новини за всички на минимална заплата - 0

Да се намали ставката на ДДС от 20% на 15%. Това предлагат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). За сметка на това обаче да се увеличат данъците върху доходите на физическите и на юридическите лица от 10 на сто на 15%, настояват от организацията.
Те предлагат още да се въведе необлагаем минимум равен на минималната работна заплата в страната. Това стана ясно относно визия за данъчната система, публикувана на сайта на КНСБ. Според синдиката, ако промяната бъде въведена всички с доходи до 2500 лв. на месец ще спечелят.
Причината е, че първите 610 лева от доходите, колкото е в момента минималната заплата, ще са необлагаеми. Това щяло да компенсира по-високия процент на облагане върху останалата част от доходите. От КНСБ допълват, че хората с доходи над 2500 лв. на месец ще плащат повече данъци, но пак щели да спечелят от реформата заради промените в косвеното облагане. Загубите за държавния бюджет, ако промените бъдат въведени, ще са 4,67 млрд. лв., изчисляват от КНСБ, но от въвеждане на допълнителни данъци в хазната ще влязат други 4 млрд. лв.

“По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.“, пресмята от КНСБ. От КНСБ обмислят и да поискат въвеждане на еднократен данък „богатство“ само за 2020 г., така че да се преодолеят по-лесно икономическите последици от епидемията на COVID-19.

Advertisement:
Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar