Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Гордост! Лекар от Пловдив вдигна на крака три деца болни от церебрална парализа

/
/
647 Views

ГОРДОСТ! Лекар от Пловдив вдигна на крака три деца болни от ...

Истинско чудо се случи на три момичета, болни от детска церебрална парализа, в Пловдив. След като 12 години са били приковани към инвалидния стол, те прохождат.

„Хората, като ни видят, и казват: „Да не дава Господ“. Тези думи е чувала неведнъж Радка Станева, която е майка на 16-годишната Руми.

Advertisement:

Момичето започва да се бори с тежката диагноза „детска церебрална парализа” още когато е било на 2 години. До момента е претърпяло 14 операции, като едва последната се е оказала успешна.

 

 

 

„Претърпях много операции, в които много съм плакала и много тежко съм ги преживявала, но знам, че съм го правила за моето здраве“.

Това разказа пред Dnes.bg Руми, която е болна от детска церебрална парализа.

Майката на Руми получава заплата от 200 лева като служител в дневен център за деца с увреждания, а само месечната рехабилитация на детето й струва 600 лева.

„Всичко ни е коствало много упоритост, много търпение, много средства и много лишения“, казва майката Радка, но се радва, че имат напредък и че детето й вече ходи, макар и с чужда помощ.

Радка знае, че церабралната парализа остава за цял живот, но целта е детето й да се обслужва само и да живее колкото може като другите хора.

Живка Карагьозова е майка на 12-годишната Таня, която също е болна от детска церебрална парализа. Диагнозата е поставена на четвъртия месец след раждането.

От 12 години Таня не е ходила сама, а всеки лекар е казвал, че не може да я излекува. Тогава те срещат ортопед от Пловдив, който след няколко операции прави чудото.

„Никой лекар не даваше надежда, че Таня ще проходи, но ортопедът д-р Янакиев от Пловдив направи 6 операции на детето ми и то проходи, като сега стъпва на цяло ходило.“, разказа Живка.

Красимир Начов е баща на 4-годишната Миглена. Диагнозата „детска церебрална парализа” е поставена още на шестия месец след раждането. Оттогава детето обикаля по болници.

„Разходите са много, но тук в Пловдив не са взимани пари за лечение на детето“, разказа Красимир. Той казва още, че болестта се лекува с много упоритост, много работа и много мъка.

Д-р Янаки Янакиев не е взел нито стотинка, за да направи операциите на Радка, Таня и Миглена. Неговата амбиция била да докаже, че момичетата могат да проходят.

„По едно стечение на обстоятелствата не разчитам на здравната каса, за да печеля и да си храня семейството. Аз работя за удоволствие“, заяви д-р Янакиев.

Проходилата наскоро Руми сега има само една мечта: „Мечтата ми е да ходя като нормалните деца“, сподели Руми.

Лечението и на трите момичета ще продължи с рехабилитация, която излиза доста скъпо на техните родители.

Майките и бащите на децата, болни от церебрална парализа, се надяват държавата да помисли и за техните деца, защото те не са втора ръка българчета.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar