Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Д-р Първанова: Започнаха да излизат мръсните тайни за К-19

/
/
1256 Views

Не бяха посочени медицински основания за удължаването на епидемичната обстановка в България. Това каза в интервю за телевизия Евроком д-р Антония Първанова.

„Не беше направен анализ на епидемичната обстановка, не беше представен такъв. Нито доклад – нито начален, нито междинен, нито краен, в който доклад на става ясно какви са основанията на удължаването за епидемечната обстановката. Беше само споменато, че това ще даде на министъра на здравеопазването да издава заповеди, което е административно съображение“, разясни лекарят.

Advertisement:

 

 

Тя обясни, че броят на заразените нараства само като абсолютен брой, но ако се изчисли като процент спрямо броя на направените тестове, ще се види, че няма съществени промени в броя на заболели от самото начало. Първанова коментира, че процентите варират между 3 и 5%.

„Определено няма повишаване на броя на заболели, има промяна в типа на хората, които са заразени“, смята специалистът.

Д-р Първанова каза, че част от мръсните тайни за коронавируса вече са започнали да излизат.

„В България може да очакваме проведени без търг обществени поръчки. Би могло да се види, че има интереси цени на различни видове предпазни средства като маски, ръкавици, шлемове и т.н“, поясни тя.

Според нея членовете на Националния оперативен щаб вече са доста изморени и са обект на критика. По думите й в действията им личи липса на подготовка и опит.

„Много неща липсват, най-вече липсва обяснение защо този Щаб е създаден като консултативен орган към МС, при условие че имаше законодателство, което урежда въпроса за координацията между всички институции в държавата и министерствата. Можеше да се почерпи и международен опит. Можеше да не се правят грешки на изпускане в самото начало на пандемията, да се направят тестове на хората, които имат оплаквания“, категогична е Първанова.

Като най-голяма грешка, допусната от Щаба, тя определя подценяването на ситуацията и всяването на паника.

„В медицината все още не е проведен експеримент за страха като инструмент за управление на кризи“, допълни бившият депутат.

Тя коментира и думите на шефа на НОЩ ген. Мутафчийски, който в интервю каза, че очаква „яко да измрем“:

„Мисля, че това е един емоционален изблик, който с едно обикновено извинение и човешки думи „съжалявам, изморен съм, напрегнат съм, страхувам се, искам да ви опазя“, би трябвало да приключи. Всички ние очаквахме един генерал да се владее повече“, завърши д-р Антония Петрова.

Advertisement:

1 Comments

  1. След кончината на „незабравимия“ Юлиян Вучков, екипът хулители на Правителството и Главния прокурор в телевизия Евроком като Сашо Диков и Люба Кулезич трябва да се стараят двойно повече. А не е лошо и да се привличат и нови попълнения. Само че последните трябва поне малко-малко да се подбират, иначе вместо да си изпишат вежди, ще се извадят очи. Последното попълнение на антиправителствения хор е бившата „царска“ депутатка д-р Антония Първанова. За нея не ми е известно, нито през депутатстването си, нито преди и след него, да е сторила нещо за практическото здравеопазване, нито пък (Боже, упази !) за медицинската наука. Затова пък затлавието на интервюто й е доволно гръмко: „ЗАПОЧНАХА ДА ИЗЛИЗАТ МРЪСНИТЕ ТАЙНИ ОКОЛО К-19“. Само че, като прочетох два пъти интервюто й, на нито на една мръсна тайна не се натъкнах. Затова примеждам два „бисера“, които дават представа за вдичко останало.
    „Не бяха посочени медицински основания за удължаването на епидемичната обстановка в България“. Е, наистина през последните седмици броят на новозаразените, макар и с малки колебания, продължава да расте – и в България, и в останалия свят. Ама то това е статистика, а медицински основания, според „колегата“ Първанова, все така няма и няма.посочени.
    „Като най-голяма грешка, допусната от Щаба, тя определя подценяването на ситуацията и всяването на паника“. Това ми напомня за онзи фатмак, който строявал един новобранец, и без това доволно травмиран от разликите между родното село и казармата: „Ами ти бе, защо си със шапка ?! Ами сега бе, защо си без шапка ?!“. Ако Щабът подценяваше ситуацията, щеше да споделя „визията“ на доц. Мангъров. Ако ли пък всяваше паника, още повече щяха да бъдат малоумните обвинения, че хората се травмирали, че щели да се увеличат психическите разстройства и самоубийствата и какво ли още не. Обаче, как да му се отправят на този Щаб и двете обвинения едновременно ? Съвсем очевидно е, че шизоидните явления от своите разсъждения д-р Първанова пренася, съвсем необосновано, върху Щаба.
    На този Щаб трябва да пожелаем спокойствие, търпение и устойчивост срущу атаките на пишман-лекарки. Не напразно турците казват „Йолджийя – йол, курбайя -гьол“.(„На пътника – път, на жабата – локва !“).

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar