Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Ето как да узреят по-бързо и да станат големи любимите ви домати

/
/
744 Views

Ето как да узреят по-бързо и да станат големи любимите ви домати

За да пораснат големи любимите ви домати и да узреят по-бързо, пригответе им здравословна “напитка”:

В 10 литра добавете 3-4 капки йод. Поливайте всеки корен веднъж седмично по 1,5-2 литра. Запълнете 1/3 от варел с обем 200 литра с коприва и листа от глухарче.

Advertisement:

Добавете към сместа кофа с тор, залейте с вода. За да ускорите ферментацията, покрийте с фолио. След около 10 дни тора ще бъде готов. Разреждайте с вода в съотношение 1:10 и поливайте доматите на 1 квадратен метър по 3-4 литра.

Първото поливане на растенията, засадени на открито място, се прави на 7-10 ден. Не забравяйте да мулчирате и разхлабите почвата. Срещу фитофтора третирайте растенията със зеления разтвор две седмици след засаждането на разсада на открито. Пригответе разтвора: на 1 литър вода 1 капка от тора. Може да се повтаря на всеки две седмици.

Моите тайни за отглеждане на домати В продължение на много години, в които се занимавах с градинарство, интересът ми към доматите само нарастваше. Постепенно натрупах много опит, благодарение на който винаги се радвам на отлична реколта.

Искам да споделя моя опит с вас.

1.Първата стъпка е да отгледате добър и здрав разсад. Много е важно да изберете качествени семена.

По-добре е да ги сеете в отделни саксии. Ако сеете в кутия, след това пикирайте директно в парника на разстояние от 15 см. между растенията и покрийте с руселин. Със затопляне на времето открийте доматите.

2.Втората стъпка е много важна: оформянето на стъблото.

Отстранявайте колтуците на всеки три дни, както и най-долните листа.

3.След като на растението вече му е трудно да се държи изправено, трябва да го вържете.

 

Поставете дъски под долните чепки, така че плодовете да не лежат на земята.

4.Ако отстраните допълнителните цветове, оставяйки първите пет или седем, а на едрите два или три, останалите ще растат по-бързо.

5.Премахвайте колтуците без съжаление! От момента на засаждане на разсада и през цялото лято се появяват колтуци. Не очаквайте реколта от тях.

6.За да предпазите растението от фитофтора, борете се с влажността на въздуха в оранжерията: проветрявайте, поливайте само корена.

7.В края на юли направете последното хубаво поливане и мулчирайте цялата почва под растението с дебел слой слама или дървени стърготини.

8.Берете доматите своевременно, особено от долните чепки.

Докато плодовете не са придобили блясък – те все още са в етап на узряване. Достигайки оптималния размер и блясък – това означава, че можете да ги берете. Оставете ги да дозреят в щайги.

9.Изрежете всичко ненужно: Пожълтелите листа, листата под плодовете. Отстранете растенията, от които сте обрали всички домати. Така в оранжерията ще има повече светлина и въздух за последно зреещите домати.

Какво да направите, така че доматите да не се напукат? Доматите няма да се напукат, ако намалите поливането до прибиране на реколтата и намалите до нула за седмица и половина, дори ако е студено през нощта и топло през деня. В този случай, плодът ще бъде по-сладък и ароматен.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar