Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Пепел в градината – гаранция за добра и вкусна реколта. Винаги имам пепел под ръка. Съвет от баба!

/
/
940 Views

Пепел в градината - гаранция за добра и вкусна реколта. Винаги имам пепел под ръка. Съвет от баба!

Пепел в градината – изключително полезно средство за насажденията. Използва се против болести и вредители.

Пепел – универсален тор, подходящ за всички култури. Увеличава добива, повишава устойчивостта на растенията към болести, подобрява вкусовите качества на плодовете и зеленчуците.

Advertisement:

Винаги събирам пепелта, за да имам достатъчно количество за сезона. Режем дървета и храсти, от градината събираме слънчогледа и царевиците и изгаряме всичко. Това е всичко – пепелта е готова.

Съхранявайте пепелта за бъдеща употреба, така че да ви служи през целия сезон. Може да я съхранявате във вани, чанти, под навес. Може да се съхранява в продължение на много години, без да изгуби полезните си свойства. Полезно е да внесете пепел в почвата с торф, хумус и компост. Но не се съчетава с пресен оборски тор.

Как да използвате пепел в градината1. Поръсете пепелта около растенията и поръсете листата. Тази техника убива вредителите и болестите.

2. Използването на разтвор от пепел и сапун служи и като тор за растенията и унищожава вредните насекоми. За целта вземете 300 г пепел и залейте с 5 л вода. Варете за 30 минути. Прецедете и долейте с вода до 10 литра. След това добавете 2-3 супени лъжици течен сапун. Напръскайте растенията с този разтвор при сухо време. Утайката на този разтвор е като тор. Разпределете я в междуредията. Тази инфузия унищожава листни въшки и гъсеници. Растенията след такъв „душ“ стават зелени и цъфтят рано.

3. След пръскането на растенията с разтвор е полезно да ги поръсите с пепел. Лесно се полепва по мокрите растения. Това подхранва растенията и отблъсква вредните насекоми.

 

4. Много полезно средство се получава, ако смесите пепелта с тютюнев прах. Тази смес помага за унищожаване на лукови и зелеви мухи и кръстоцветни бълхи.

5. Поръсете с пепел ягодите, за да ги предпазите от голия охлюв.

6. Ако напръскате мокрите картофени листа с пепел, ще прогоните колорадския бръмбар.

7. Срещу листни въшките направете следния разтвор: 400 г пепел настоявайте за ден в 10 л вода. След това прецедете и напръскайте.

8. Пепелта може да се изсипва директно в дупките при засаждане на краставици, домати, зеле, лук, чесън, картофи. Картофите обичат много пепелта.

9. В дупките преди засаждане на картофите изсипете пепел, лукови и чеснови люспи. При първото и второто загърляне отново добавете пепел.

Вижте още: Пияни стафиди: Стара народна рецепта против болка при артрит

10. През лятото може да поръсвате всички култури с пепел. Няма вреда, а само ползи.

Винаги имам под ръка пепел, хумус, пилешки тор и брашно от яйчени черупки.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar