Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Полезно: Защо се разболяват доматите? Какви хранителни вещества им липсват за добра реколта?

/
/
1306 Views

Полезно: Защо се разболяват доматите? Какви хранителни вещества им липсват за добра реколта?

Подхранване на доматите – важно е да знаете кога какво им липсва

Самите домати ще ви подскажат какво им липсва. Трябва само да се научите да разбирате езика им. И това изобщо не е трудно.

Advertisement:

Хлороза на листата – листата пожълтяват, а жилките остават зелени – това е сигнал, че растенията трябва да се подхранят с железен сулфат (50 г на 10 л вода). Използвайте само в корена, а листата напръскайте с железен хелат.

Недостиг на желязоКраищата на листата стават чупливи и се огъват – сигнал, че на доматите им липсва магнезий. Най-лесният начин да използвате калиево-магнезиев сулфат (20 г на 10 литра вода) или пепел (60-100 г на 10 литра вода). След торене, задължително полейте.

Недостиг на магнезийЛистата са станали дребни и хлоротични. Ситуацията може да се коригира чрез подхранване на растенията с меден сулфат (20-40 г на 10 л) вода или просто третирайте растенията с медсъдържащи препарати.

 

 

 

Ако на доматите не им достига бор, ще откриете почернели върхове на леторастите и почерняване на плодовете. Най-лесният начин да се справите с това заболяване е чрез пръскане на растенията с разтвор на борна киселина (1015 г на 10 литра вода). Полейте под корен.

Растенията се нуждаят от калций, за да растат. Освен това, той подобрява свойствата на почвата. Но е особено полезно растенията да се пръскат с калциев нитрат (20-30 г на 10 литра вода).

За да се обогати почвата с калций, към нея се добавят пепел или калциев нитрат. Само имайте предвид: те не могат да се комбинират с оборски тор.

Ако издънките и листата, а понякога и просто жилите по тях, станат лилави – това показва липса на фосфор. ИЗползвайте 50 г суперфосфат на 10 литра вода, настоявайте за ден. Кофа с такъв разтвор е достатъчна за 10 квадратни метра.

Краищата на листата са оранжеви или жълто-зелени – сигурен признак за липса на калий. Можете да спасите реколтата, като подхранвате растенията с калиев сулфат (40 г на 10 литра вода).

Най-лошото е, че когато няма достатъчно азот, се унищожават цветовете, листата са по-малки, плодовете са малко и са малки по размер. Полейте доматите с разтвор от 30-60 г карбамид на 10 литра вода. Това количество е достатъчно за 10 квадратни метра. Ако растенията започнат да растат бързо, това означава, че сте прекалили с азота и трябва да добавите малко суперфосфат.

Вижте още: Мързелива торта “Наполеон”, готова за 25 минути

Важно е правилното подхранване на доматите. Пожелаваме ви добра реколта!

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar