Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Радев: Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата

/
/
668 Views

Румен Радев: Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват ...

Българите ще живеят достойно, когато научат политиците да живеят само от заплата.

Това каза президентът Румен Радев, в интервю за предаването „Лице в лице“ по bTV.

Advertisement:

Той говори по наболялата тема с прокуратурата и други важни въпроси, касаещи държавността в България. „Понеже тръгват в самото начало с предложение с нарушение на Закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, ако управляващите се мислят за непогрешими и за тях общественото мнение няма значение.

Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 г. И чак в залеза на своето управление господин Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен стил за 20 минути. Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. Аз с интерес ще следя дебатите в НС и за мен е интересното какво мислят българските народни представители по този законопроект.

Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем? Второ, дали не влиза в колизия с Конституцията? Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори? А Конституцията има върховенство над всички други закони. Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията? И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира до главния прокурор, да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него.

И още въпроси – ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор. Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат“, каза още президентът Румен Радев.

Радев коментира и изборът на главен прокурор, като заяви, че процедурата не е имала състезателен характер и тази практика се пренася и при строителството на магистрали също. „Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. Това са тези политици, които определят приоритетите и сключват договорите за обществени поръчки“, каза президентът. По думите му трябва да се въведе ред в държавата, да има законност, справедливост и свободна среда за бизнеса. Той за пореден път открои нуждата от свободни медии и силни и независими съд и прокуратура. „Ние сме изостанали толкова много от другите източноевропейски държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повече“, смята той.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar