Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Тайните за отглеждане на вкусни домати от опитни градинари – едри, сочни и богата реколта

/
/
578 Views

Тайните за отглеждане на вкусни домати от опитни градинари - едри, сочни и богата реколта

Вкусни домати – няколко важни тайни за отглеждането им

Тайна номер едно: много светлинаДоматите трябва да бъдат засадени на място където ще получават много слънчева светлина. Освен това, доматите не обичат струпването. Най-подходящи за тях са южните склонове, защитени от студени ветрове.

Advertisement:

Тайна номер две: правилно поливанеДоматите трябва да се поливат правилно. Трябва да се помни, че влажността на почвата под домата трябва да бъде висока – най-малко 85%, а влажността на въздуха трябва да е около 50-60%. За най-добър ефект поливането не трябва да е често, а изобилно. Прекаляването също е лошо – излишната влага ще направи доматите по-воднисти и следователно по-малко сладки!

Тайна номер три: “калиев перманганат”Ако обичате по-сочните домати, тогава по време на цъфтежа можете да ги полеете с разтвор на калиев перманганат (2-3 грама на 10 литра вода).

 

Тайна номер четири: топла водаПоливайте доматите само с престояла вода, за предпочитане дори затоплена до 23/24 градуса. Може да добавите прегорял тор, компост или зелена тревна маса при утаяване на водата.

Тайна номер пет: график за торенеПодхранете доматите в ранен етап, а след това трябва да се направи почивка, докато се образуват завръзите. Факт е, че излишъкът от азотни торове забавя този процес. Когато се оформят завръзите продължете. Към водата за поливане можете да добавите 4 капки йод на кофа с вода. Поливането с вода веднъж седмично ще помогне на доматите да станат по-големи и да узреят малко по-рано!

Тайна номер шест за вкусни домати: сол и пепелЗа захарността опитните градинари препоръчват да подхранвате растенията със солен разтвор и пепел (1 супена лъжица сол и чаша пепел на 10 литра вода) през периода на плододаване. Достатъчно е да използвате 0,5 л на корен.

Вижте още: Размножаване на фикуса с резници – лесен метод

Тайна номер седем: сода и растително маслоЗа да не се разболяват доматите по време на растежа, трябва да ги пръскате с разтвор – 1 супена лъжица сода за хляб плюс 1 супена лъжица растително масло плюс 1 ч. л. течен сапун и 3 таблетки аспирин, разреден в топла вода. Добавете всички съставки към 5 литра вода и пръскайте на три седмици веднъж.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar