Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

АЗП: Готвят промени в закона, с които колекторите да влизат в домовете ни законно!

/
/
387 Views

5259e223b1504a2bbd8a389c031b0ddc

От седмица насам сме свидетели на масиран натиск от страна на Асоциацията на колекторските агенции в България, която настоява да не се въвежда забрана, служители на фирмите събирачи на дългове да посещават длъжници в дома и на работното им място, оплакаха се от Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/ , пише standartnews.com.

 

 

 

В свое становище по повод предложени промени в Закона за защита на потребителите, колекторите изтъкват, че тези посещения водели до споразумение за намаляване и плащане на борча.

Advertisement:

 

 

 

Подобни аргументи не само, че са несъстоятелни, а засягат фундаментални принципи, заложени в конституцията като неприкосновеността на частната собственост и гражданските права. Това означава, че едната от двете спорещи страни ще има повече правомощия. Тоест узаконяване на некоректни практики, на които често сме ставали свидетели, като медиите многократно са съобщавали за тормоза на колекторите. Той освен психически неведнъж се е превръщал и във физически.

 

 

 

 

 

Вместо народните представители да работят върху въвеждането на форми на медиаторство между спорещите лица, в които ключова роля да има трета страна равно отдаличена от останалите, днес те се чудят дали е редно колекторите да нахлуват в домовете на хората.

 

 

 

 

Според Асоциацията на колекторските агенции, посещенията довеждали до постигане на споразумение за погасяване на задължението. Апелираме към националния омбудсман Диана Ковачева да реагира адекватно като си влезе в ролята на защитник на гражданите. Редно е да прояви интерес с какви средства се постигат тези споразумения, защото в противен случай ако мълчанието на омбудсмана продължи това ще е ясен знак на чия страна стои.

Дори кредиторите с признати от съда вземания нямат право изобщо да притесняват длъжниците, камо ли колекторите да могат да влизат в къщите на хората.

 

 

 

Как се стигна до новите поправки в Закона за защита на потребителите?

 

 

 

Внесените в края на юли от председателя на Комисията по правни въпроси  Анна Александрова и група депутати от управляващата коалиция, предложения за промени в Закона за защита на потребителите, всъщност са продължение на лобистката кампания на бившия министър на правосъдието в полза на колекторите. В последните три месеца от битността си на министър, Данаил Кирилов се опита чрез сформирането на работна група за обсъждане на правна рамка за дейността на колекторските фирми, да прокара съмнителни предложения.

 

 

 

Въпросните промени по същество бяха изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове. За нас те са лобистски. След като срещна сериозен отпор при объсждането им, Кирилов набързо прекрати работата на групата. Не бяха взети предвид нито едно от предложенията в становищата на участниците в тази работна група. Напомняме, че същите тези предложения със същите мотиви обаче бяха внесени в Народното събрание именно от г-жа Анна Александрова.

 

 

 

В проекта на промени в Закона за защита на потребителите не се предлага никакъв механизъм на ефективен мониторинг и контрол. Той дава на тези компании нови правомощия, като например единствено колекторските фирми да имат право да изкупуват дългове.

 

 

 

Не се дава на длъжника първо той да има възможност да си откупи задължението. Не се предлага създаването на отделен регистър за тези фирми, които имат привилегията да имат свободен достъп до Централния кредитен регистър. Това е само малка част от фрапиращи и скандални предложения в този законопроект. Категорично смятаме, че е необходим отделен специален закон, регламентиращ колекторската дейност, която за няколко години у нас се превърна в индустрия с милиарди лева обороти.

 

 

 

Апелираме към народните представители да не приемат предложените промени, които предвид тяхната несъстоятелност следва да бъдат оттеглени. Нека се пристъпи към стартиране на процес за изработване на качествен и работещ закон уреждащ дейността на лицата занимаващи се със събиране на вземания, базиран на вече утвърдени международни практики.

 

 

 

Предвид Ковид-19 пандемията и последиците от нея върху икономиката, няма да е пресилено ако кажем, че този проблем вече засяга оцеляването на стотици хиляди български граждани, които ще трябва да се борят и срещу „узаконената бухалка“ на колекторите.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar