Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

„Алфа рисърч“: ГЕРБ води пред БСП с над 8 процента

/
/
396 Views

Кадър видео БТВ/Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“

Преднината на ГЕРБ пред БСП се е покачила с 3 пункта от началото на март. Сега само няколко дни преди парламентарните избори вече е 8.3 процентни пункта. Това показва последното изследване на социологическата агенция „Алфа рисърч“, проведено между 27 и 30 март. В него участие са взели 1007 души. Проучването е финансирано със собствени средства на агенцията. То беше представено от управителя ѝ Боряна Димитрова пред Би Ти Ви.

Advertisement:

В сравнение с последното проучване на „Алфа рисърч“ от началото на март, преднината на ГЕРБ се е покачила с над 3 пункта. Сега управляващата партия събира 28.1 процентни пункта сред хората, копито са решили със сигурност да гласуват. БСП е с 19.8, а трета политическа сила е „Има такъв народ“ с 12.7 пункта. С 0.2 по-малко е ДПС, следвано от „Демократична България“ с 6.3 пункта и „Изправи се! Мутри вън“ с 6 на сто.

 

Според социологическата агенция шест са сигурните партии в бъдещия парламент. Колебание има само за ВМРО, които са точно с 4 процентни пункта, какъвто е прагът за влизане в Народното събрание.

Очакваната активност е около 51%, но в проучването не е отчетен вотът от чужбина. Изчисленията показват, че между 2.6-2.8 млн. души ще отидат до урните.

Около 10% от твърдо решилите да гласуват имат голямо притеснение за сигурността си по време на изборите заради кризата с коронавируса.


*данните са от национално проучване, проведено сред 1007 човека в периода от 27 до 30 март.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar