Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Анализ закова Бойко Борисов: 10 причини за незабавна оставка на целия кабинет

/
/
664 Views

В нормална държава дори само последните епизоди на грозно полицейско насилие са достатъчно основание министър-председателят да подаде оставка. След седмица на тежка политическа криза обаче Борисов реши да жертва само трима министри – на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи – Младен Маринов, и на икономиката – Емил Караниколов. Обяснението за оставките е, че областните координатори на партията искат така да бъдат опровергани „внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“, пише в анализ вестник „Сега“. Няма и дума за прегрешенията на тримата, вместо това има благодарности за отличната работа. Оставките закъсняха, а и протестът не иска това, а смяна на модела. Защото последните дни показаха, че в държавата не е останало нищо нормално след 11 години управление на ГЕРБ, което лидерът на „Да, България“ Христо Иванов описа така: опростачване на всичко, превръщане на лъжата и манипулацията в закон, отрицание на разделението на властите, изпразване на институциите от смисъл. В. „Сега“ направи опит да систематизира 10-те най-ключови порока на управлението на Бойко Борисов. Те няма да се преодолеят с отстраняването на 1-2-3 или 10 министри.

  1. Корупцията – престъпление без наказание

Напоследък само слушаме клетвите на прокуратурата, че недосегаеми няма. Това обаче не личи от действията й по всички скандали, свързани с Бойко Борисов и дългогодишното му управление. А те са хронични. В момента старите скандали като „Ало, Ваньо“ и „Ти си го избра“ бледнеят на фона на „Барселонагейт“, твърденията на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков за такса „помагане“, снимките от спалнята на премиера и разпространените записи, от които глас, приличащ на неговия обяснява как е вкарал КФН в „Еврохолд“ и сипе грубости. Около всяка по-крупна обществена поръчка витаят огромни съмнения, че победителят е свирен предварително.

Advertisement:

Макар да разкриват порочни сраствания между властите и да оставят сериозни съмнения за корупция и търговия с власт и влияние, всички тези скандали си приличат по едно – остават ненаказани. Прокуратурата вдига пушилка с проверки, но не по същество, а по технически подробности. После проверките се прекратяват с мотиви, които обществото никога не узнава. А за разлика от други дела, по които охотно и в разрез с базисни законови принципи прокуратурата публикува доказателства, в тези случаи се задоволява само да обяви, че ще разпита Борисов. Той пък по правило или отрича, или омаловажава разкритията.

  1. Реформа всяка тук оставете

Третото правителство на Борисов дори не се опитва да лъже, че провежда реформи. Ако не броим сектора на образованието, където промените следват естествения ход на приетия през 2015 г. училищен закон, обществените системи вървят предимно на самотек. Кабинетът не работи по решаването на дълбоките структурни проблеми, а хоризонтите за едно или друго обещание постоянно се отлагат. За бездействието на правителството допринесе и комфортната икономическа ситуация. До момента с коронакризата кабинетът се радваше на растеж и не полагаше никакви усилия за оптимизиране на системите, като удовлетворяваше отделни искания с щедро пръскане на пари.

В сектора на здравеопазването пълна катастрофа претърпя опитът за предлагане на модел за демонополизация на НЗОК. В същото време преките плащания от пациентите са най-високите в ЕС. Системата за социалното подпомагане остава неадекватна и това ясно се видя по време на кризата с коронавируса. Тя отново осветли и факта, че електронното управление у нас остава на неадекватно ниво. Кабинетът успя да изпълни отделни приоритети, с цената на многомесечно фиаско – като въвеждането на тол системата. В сектор „Енергетика“ мъглата около АЕЦ „Белене“ остава, а в средносрочен план тиктакат бомби покрай Зелената сделка на ЕС. България не показа и че се е научила да усвоява ефективно еврофондовете.

  1. Социализъм за частна употреба

Управлението на Борисов направи такъв ренесанс на социализма, че в БСП синеят от завист. Подобно роене на държавни служби и на държавни предприятия не е имало от времето на Тодор Живков. В последните години се появиха фирми мастодонти – черни каси на властта, в които кабинетът наля милиарди левове на българските данъкоплатци. Най-новият „франкенщайн“ на уж дясното правителство на ГЕРБ са Държавната петролна компания със стоте бензиностанции, дето уж щели да борят петролния картел. През януари се пръкна т.нар. ВиК холдинг, на който „Борисов 3“ даде 1 млрд. лева от бюджета – несъвсем ясно за какво. Преди това се яви фирма за ремонт на язовирите, на която правителството повери половин милиард лева от излишъка. На държавната „Автомагистрали“ МС на два пъти даде по 1.3-1.4 млрд. лева – уж да дострои историческата магистрала „Хемус“. Всички тези предприятия всъщност са просто диспечери на колосални средства, които се усвояват от фирмените обръчи. Служат и за хранилки за верни партийни кадри, които хем взимат добри заплати по бордовете, хем насочват държавните милиони към правилните частни джобове. „Борисов 3“ надмина по наглост предните кабинети и употреби хазната и държавната ББР, за да налее 140 млн. лева в частната ПИБ. Държавата на Борисов и Пеевски национализира частните лотарии и „Авионамс“, посегна към „Дунарит“, пробва да вземе дори спящите акции на българите от масовата приватизация.

  1. Смъртоносна посредственост

Една от най-отвратителните характеристики на ГЕРБ е безпардонното в количествено и качествено отношение кадруване.„Той е като Бил Гейтс. В момента следва, а за поста не се изисква висше образование”, заявява през 2012 г. в НС земеделският министър Мирослав Найденов за шефа на „Напоителни системи” Георги Харизанов. Харизанов премина през целия „кариерен“ спектър и по едно време даже беше с белезници, но днес е идеен гуру, политтехнолог, медиен флагман и други такива обязаности в дома на Бойко Борисов.

А може ли човек на 25 години да притежава качества за областен управител? Да, ако е дете чудо на Партията – така тръгва кариерата на Николай Нанков, когото никакъв скандал не може да изкорени от властта. А може ли да се стане член на СЕМ с диплома по аграрна икономика? Да, ако си достатъчно верен кадър на Вежди Рашидов. А може ли министър на правосъдието да бъде човек като Данаил Кирилов, който с един пост във „Фейсбук“ е в състояние да настрои цялата държава срещу правителството, та чак се наложи да му забранят да се обажда в социалните мрежи? Тия дни ГЕРБ има нова звезда – Маноил Манев, автор на книги за тамплиери, на стихотворения, също и на трудове в областта на бодигардството. На парламентарните банки той е в компанията на емблема, устояла всякакви бури – Лъчо Мозъка.

Точно такива хора управляват в ерата на ГЕРБ язовири, здравеопазване, полиция, правосъдие и т.н. На база на случилото се в някои от тези сфери, може да се заключи: смъртоносна посредственост.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar