Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Ангел Кунчев: В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския щам

/
/
199 Views

По думите му няма да има случай на човек, който не е получил втора ваксина.

„За момента не засичаме „внос“ на южноафриканския щам“, категоричен е той.

Advertisement:

„10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен“, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар на влизащите в сила от 22 март нови ограничения заради високия ръст на заболеваемостта от Covid-19. По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние.

Той сподели, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката:

 

 

 

„Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много – той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите“.

Според доц. Кунчев обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.

„Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система“, обясни  главният държавен здравен инспектор.

„За момента не засичаме „внос“ на южноафриканския щам, макар че в Европа го има, а и на Балканите го има – в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неминуемо е и с него да се срещнем“, подчерта доц. Кунчев.

В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса, съобщи той.

Във връзка с временното преустановяване на ваксинирането с „АстраЗенека“, доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че това е правилният начин – когато има и най-малко съмнение, спира се прилагането до изясняване на ситуацията. Той уточни, че обществото е много чувствително по отношение на ваксините:

„На първо място е безопасността, а после е ефикасността. Това са основните принципи, на които всяка ваксина трябва да отговаря“.

Доц. Кунчев потвърди, че няма да има човек, който няма да може да получи втора доза на ваксината.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar