Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Аптекари: Противогрипните ваксини до края на деня ще са достъпни за продажба

/
/
299 Views

До края на деня се очаква противогрипните ваксини да бъдат в аптечната мрежа. Това съобщи пред БНТ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

„Противогрипните ваксините вече са в България и днес следобяд ще бъдат разпределени в аптечната мрежа“, отбеляза г-н Костов. и допълни, че в сравнение с миналата година те са с 10 000 повече. „Бройката обаче е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене“, подчерта той.

Advertisement:

По думите му ваксините вероятно ще свършат за 2 дни, тъй като хората осъзнават, че трябва да се ваксинират.

Не се очаква нова доставка, освен тази, която плаща НЗОК за рискови групи, посочи също така председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки, като същевременно потвърди, че за първи път се правят списъци за закупуване на ваксини.

„Понякога сме изхвърляли част от ваксините – и ние, и дистрибуторите – защото нямаше търсене и оставаха около 20-30% неизползвани. Не се ли използват през октомври, ваксините ще трябва да се изхвърлят най-късно през ноември“, обясни Костов.

Според него не е възможна спекулация с цените, защото имат пределни цени и са регулирани. Пределната цена за една ваксина срещу грип е около 27 лева, посочи той.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar