Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Банките отново охотно кредитират покупките на жилища, а лихвите остават много ниски

/
/
319 Views

Пазарът на жилищни имоти остана почти незасегнат от коронакризата, за разлика от този на офис сградите и търговските площи. Не се сбъдна прогнозата за срив на цените на жилищата, въпреки че доста сделки се сключват под първоначалните оферти. Очакванията са за спад на цените средно с около 5% за тази година, пише Сега.

Това коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“. Той посочи, че в началото на извънредното положение пазарът е замрял за около два месеца, но после бързо се е възстановил. Все пак за София се отчита 13% спад на сделките с жилищни имоти от началото на годината. В областите Пловдив и Бургас този спад е 15 и 18%, докато във Варненско е 7.5%.

Advertisement:

 

 

 

„Въпреки това броят на сделките е значителен и до края на годината ще се върнат на нивата отпреди коронакризата“, смята Ганев. За първото полугодие на миналата година в София са реализирани 13 000 сделки, а за тази година те са 11 000.

„Покупката на имот си остава предпочитаната за българина инвестиция на спестените пари“, заяви Ганев. За последните месеци се е увеличил интересът към извънградски имоти – както къщи, така и парцели, включително и към закупуване на жилища във ваканционни райони, където цените са по-ниски от тези в големите градове.

„Спад на цените на имоти не може да има, тъй като банките отново започнаха активно да кредитират след първоначалното затягане през март и април“, коментира и кредитният експерт Тихомир Тошев, управител на Кредит център.

Повече по темата ТУК

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar