Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

„Барометър“ при избори днес: ГЕРБ и ОП правят мнозинство в следващия парламент. Слави и ДБ не влизат в парламента

/
/
392 Views

Колкото повече наближават парламентарните избори, толкова повече се увеличават и социологичните проучвания за това какво ще се случи пред март.

Едно от най-впечатляващите проучвания предлагат „Барометър“. По техните данни въпреки ежедневните корупционни скандали ГЕРБ и ОП имат достатъчно гласове, че следващия парламент да направят мнозинство.

Advertisement:

В началото на ноември политическите нагласи на анкетираните не търпят съществена промяна. ГЕРБ запазват лидерското си място с 20,5%, сочи проучване на „Барометър“. След отшумяването на протестите и временното мобилизиране на силите си БСП отбелязва спад (13,2%) и отново нараства разликата между първите двама в политическото съревнование.

ДПС (7,5%) и ОП (7,3%) са с почти изравнени сили, като в момента патриотите печелят подкрепа с позицията си по отношение на подкрепата на България за Северна Македония за членство в ЕС и нарастващото напрежение и терористични атаки в Ница и Виена на верска основа, извършени от мигранти.

Това са теми и въпроси, които отдавна се повдигат от ОП и фокусират вниманието на по-националистически настроените избиратели, както и тези, които подкрепят традиционните ценности.
Следва да се има предвид, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП – заемащи мястото на първите четири партии, са с ясно изразен и доказан в избори твърд електорат, който слабо се влияе от конюнктурни политически нагласи.
Големият въпрос при тях (с изключение на ДПС) е реалната изборна кампания и каква част от прилежащата им периферия ще успеят да активират.

 

 

 

Няма динамика в нагласите към партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 3,7% от избирателите биха го подкрепили при избори, като няма и промяна и в профила им – млади хора и от малки населени места.

За Демократична България изявяват желание да гласуват 3,1% от анкетираните.

Нараства броят на колебаещите се (8,8%), които имат потенциал да разместят подредбата при избори. Увеличава се делът и на тези, които категорично отказват да гласуват (30,2%).

До регистрацията на изборните листи за редовните избори, които са през месец март 2021 г., остават приблизително три  месеца.  Въпреки това като цяло изборите все още не са във фокуса на българското общество, пише dnes.bg.

Период на провеждане на изследването: 06-11.11.2020 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 882 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar