Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Без ваксинация няма заплата! Работодател принуди служителите си да се ваксинират

/
/
137 Views
Advertisement:

Advertisement:

В събота следобед около 16:45 ч. в Центъра за ваксинация Райсганг (Бавария) група млади служители на дентална клиника от Пфафенхофен бяха ваксинирани срещу коронавирус, при това – задължително…

Оказва се, че д-р Максимилиан Вайланд е назначил час за ваксинация на себе си и на персонала си. Лекарят информира служителите си за предстоящата ваксинация по доста груб начин: „Всички служители и зъболекари ще бъдат ваксинирани. Всички, които са против, ще ги уволня от работа без заплата.” След заповедта от шефа в събота, 9 януари, служителите пристигнали в центъра за ваксинация в Рейсганг, пише bild.de. Два часа по-късно всички са били ваксинирани, включително и д-р Вайланд.

Д-р Максимилиан Вайланд

Все още не е известно колко от служителите на доктора са получили ваксината. Съобщава се, че той е поръчал общо 38 дози от ваксината. Четирима от служителите не са били ваксинирани, защото в момента са били болни или са пиели антибиотици.

Този инцидент привлече особено обществено внимание в Германия. Процесът на ваксинация току-що е започнал и продължава с доста бавни темпове. Освен това дори приоритетните пациенти от първата рискова група са принудени да чакат своя ред поради бюрокрация. Как може младият персонал на денталната клиника, принадлежащ към втората рискова група, да е получил ваксинацията без никакви проблеми сега?

Както се оказа, д-р Вайланд бил прочел много внимателно заповедта за ваксинация. Параграф 2 казва, че първата група включва също „дейности, свързани с генерирането на аерозоли, които провокират инфекция с коронавирус на SARS-CoV-2“. Просто казано, когато лекуват зъбите и устата на пациентите, зъболекарите са изложени на особен риск от заразяване с коронавирус. По този начин, ако има места в центъра за ваксинация, зъболекарите също могат да си уговорят среща, което д-р Вайланд е направил.

Но… може ли работодателят да принуди служителите да се ваксинират?

Не, казва адвокат Никол Мучке, адвокат по труда със седалище в Дюселдорф. Според него в съответствие с настоящата правна ситуация работодателят не може да задължи служител по трудов договор да бъде ваксиниран. В Германия задължителната ваксинация по закон трябва да се извършва само от лекари и само срещу морбили. Ако се изисква подходящ регламент за ваксинацията срещу коронавирус, ще е необходимо да се измени и законът.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!