Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Бизнесменът, който осъди НАП: Оценявам професионализма на НАП на 1 лев. Българският народ трябваше да ги изяде с парцалите

/
/
409 Views
Advertisement:

Advertisement:

На 20 август тази година русенският бизнесмен Свилен Максимов осъди Националната агенция за приходите да заплати сумата от 1,00 лев, „представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, вследствие на незаконосъобразно бездействие от страна на ответника, изразяващо се в неизпълнение в достатъчна степен на задължение по чл.32, & 1, б.“б“, чл. 59, ал.1 ЗЗЛД и по чл. 24 и чл. 32 от Общия регламент относно защитата на лични данни ЕС 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 г. /GDPR/, а именно да гарантира достатъчно ниво на сигурност на обработваните от него лични данни на ищеца, довело до неразрешено разкриване и достъп до личните данни на ищеца“, както е посочено в решението на VII – ми състав на Административния съд в Русе по дело номер 115/2020.

Става дума за теча на лични данни от системата на НАП, който се случи на 15 юли 2019 година. Русенският бизнесмен и собственик на кабелен оператор Свилен Максимов е един от над шестте милиона българи, които бяха пряко потърпевши от теча на данни.

Ето какво каза той пред Факти.бг:

– Г-н Максимов, какви Ваши данни изтекоха от базата данни на НАП?

– Изтекоха достатъчно данни, че човек да започне да се притеснява и за физическата си сигурност, за сигурността на своето семейство, и за фирмената си сигурност. Има достатъчно недобросъвестни хора, които могат да си купят тези данни в интернет срещу скромна сума, да ги сортират и да видят кой разполага с достатъчно пари, този човек да бъде изнудван например или пък да бъде отвлечен той или член от семейството му и отново да бъде изнудван за пари.

Това постила един килим пред такива хора и казва: „Ето ги, вижте кой с какво разполага, какво има и си изберете кого да изнудвате“.

 

 

 

 

– Вие съдите НАП за морални щети, нали така?

– Да, точно така. В делото за съжаление не може да се отрази цялата обективна реалност. Например не можем да кажем в делото, че оценяваме професионализма на НАП на 1 лев. На Вас обаче мога да го кажа – сумата от 1 лев не е за моралните щети, моралните щети не се изразяват в пари. Другото нещо е, че аз няма да разчитам на НАП да ми плаща заплатата. Това, което искам от НАП е да си оправят сигурността, да си оправят организацията и да си оправят професионализма.

Ако нашият български съд е наистина морален и загрижен, той ще ги задължи да извършват всички необходими действия, така че такова нещо да не бъде повторено. Нека да припомня какво стана: след като скандалът гръмна, обвиниха едни хорица, които реално са виновни – не оправдавам “ТАД Груп”, но хвърлиха цялата вина върху тях, Комисията за защита на личните данни каза: „Да, сега ще ги глобим НАП“, глобиха ги, излезе Владислав Горанов и с цялата си наглост заяви на българския народ: „Това е някаква операция, гледайте си работата“.

Имаше въпрос, зададен от журналисти – кой ще плати глобата, откъде ще дойдат парите за тази глоба, тези лица, тези „професионалисти“ от НАП, които са допуснали това нещо, те ли ще понесат някаква отговорност. Горанов каза: „Това е операция“. Такава подигравка с българския народ, който плаща заплатата на всички тези хора аз не съм виждал. Такова нагло държание просто е недопустимо. Да не говорим за тази шефка на НАП, която взе „гениалното“ решение да не си прекъсва отпуската. То било „стратегическо“ решение, тя така обясни.

Това нещо ме мотивира да заведа това дело и честно да кажа, аз съм огорчен, че от всички шест милиона потърпевши, аз съм един от малкото, които са си потърсили правата. Трябваше да бъдат заведени шест милиона дела по един лев.

– Кога заведохте делото?

– Скоро след скандала и най-вече след неадекватното поведение на шефката на НАП и на Владислав Горанов.

– Това ли е нещото, което Ви провокира да заведете делото – поведението на директора на НАП Галя Димитрова и на финансовия министър Владислав Горанов?

– Абсолютно, да. Това показва отношението на всички надолу по веригата. Направи ли са някакъв гаф, шефката казва, че няма да си прекъсне отпуската, Влади Горанов казва, че „то това е някаква операция“, тези хора надолу по веригата, които работят в НАП какъв извод си правят от ситуацията – че без значение колко простотии ще направят, те са хората. Долу овцете нека да ги стрижат, да си плащат данъците и да не мрънкат.

Аз не съм съгласен с това нещо и затова заведох дело за един лев. Най-голямото ми огорчение обаче не е шефката на НАП Галя Димитрова или пък Влади Горанов, а е, че се оказах един от много малкото. Българският народ не скочи и не ги изяде с парцалите. Това е най-голямото ми разочарование. Трябваше да има повече реакция. Огорчен съм от българският народ, защото той търпи. Това ако стане в някоя по-нормална държава, ще има повече отзвук. Не видяхме нито една оставка, не видяхме нищо. Хората го подминаха.

За това нещо трябва да се говори. Трябва да има отзвук. Хората трябва да си вземах поука, защото иначе ще има още един пробив, след това друг, след това още една група на „Наглите“ и така.

– Защо заведохте делото, какво целяхте – да покажете на НАП, че не са прави, съдът да го потвърди или нещо друго?

– Точно това беше причината. НАП не откриват вина в себе си, явно трябва съдът да им разпореди, да им покаже, че имат вина.

– Мислите ли, че ще има подобрение в НАП след това съдебно решение?

– Това зависи само от НАП. Аз мога само да се надявам, че ще има подобрение. Имам две вътрешни усещания. Едното е, че някой, четейки в медиите ще изпита някакъв срам и ще вземе някакви мерки – това е вариант едно. Вариант две на вътрешното усещане е, че ще прочетат, ще се озлобят срещу мен и ще започнат проверки, за да ми натрият носа. Това са възможните сценарии.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!