Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Близо милиард лева дава България за два нови кораба

/
/
283 Views

Корабите трябва да имат способности за изпълнение на задачи във всички сфери.

Целта е да бъдат експлоатирани от флота поне 25 г.

Advertisement:

Първият трябва да е готов през 2025 г., а вторият – година по-късно

Милитаризирането на Черноморския регион създава нови предизвикателства пред военноморските ни сили. В рамките на година започва строителството на двата модулни патрулни кораба.

За тях кабинетът одобри и втората авансова вноска от 150 млн. лв. В момента България има шест бойни кораба, от които три са произведени в бившия Съветски съюз и три са белгийско производство, информира bTV.

За да контролира своите морските пространства, страната ни стартира проекта за построяването на два модулни патрулни кораба. Първият трябва да е готов през 2025 г., а вторият – година по-късно.

Финансовата рамка е на стойност 984 млн. лв. с ДДС. Корабите трябва да имат способности за изпълнение на задачи във всички сфери – борба с надводен противник, с подводници, а също и с въздушен противник.

Залагането на кила на първия кораб е планирано за лятото на следващата година. Компанията производител увери, че строителството на корабите се очаква да започне в началото 2022 г. с рязане на стоманата.

Двата кораба ще бъдат построени и оборудвани в корабостроителницата на МТГ „Делфин“ във Варна. Някои от системите ще бъдат купени и доставени от други държави, като, например, двигателите ще бъдат доставени от Германия и бъдат интегрирани в плавателните съдове на място“, обясниха за bTV от Fr. Lürssen Werft GmbH & Co. KG.

Корабите ще се изграждат като интегрирана система, което позволява тяхното взаимодействие както с бъдещия боен самолет, който предстои ВВС да придобият, така и с изградените информационни системи и да са съобразени с последните тенденции във военното корабостроене. Целта е да бъдат експлоатирани от флота поне 25 г.

Това ни дава едно предимство – бъдеща модернизация или евентуално преоборудване да стане значително по-евтино, отколкото, ако се прави с по-стари платформи, които не са построени с такива виждания“, обясни контраадмирал Kирил Mихайлов, командир на ВМС.

Обучението на инженерно-техническия състав също е част от договора и ще се проведе в последните 2 г. преди приемането на корабите.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar