Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Богдан Кирилов: Очакваме юни да имаме близо 2.5 милиона души ваксинирани

/
/
283 Views
Advertisement:

„От следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари. След средата на февруари ще има увеличение и на допълнителното планираните“

Около месец юни се очаква близо 2.5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани – това заяви в интервю за БНТ изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че заявените количества от ваксината на „Пфайзер“ – „Байонтек“ са 3.9 млн. дози, от „Модерна“ са 500 хиляди, от „Астра Зенека“ са 4.5 милиона.

Advertisement:

 

 

Миналата седмица Европейската комисия оповести обяви, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини и за да се случи от производителя е необходимо да се направи модифициране на производствения процес, разясни Кирилов. Вчера са получили информация какви дози от ваксините предстои да бъдат получени в понеделник. Първоначално са имали информация за 35 000 дози, а сега за 18 700.

 

По думите му полученият по-малък брой ваксини ще създаде затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани.
„Това се случва от РЗИ, от лечебните заведения, но важното е, че за хората, които са получили първа доза, ние запазваме останалото количество, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората доза“, гарантира Кирилов. „Ние решихме да се запазват половината от количествата, които получаваме именно заради такива ситуации“, уточни той.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar