Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Бойко Рашков: Полицай, наказан за побой, с по-висока заплата при Гешев. Европейски прокурор не повдига обвинение

/
/
667 Views
Advertisement:

Бойко Рашков хвана в лъжа прокуратурата: Няма данни за повдигнати обвинения  над полицаите-биячи - Narod.bg

Advertisement:

Скандалните разкрития за случилото се под колоните на Министерския съвет (МС) на 10 юли, 2020 година, изглежда сякаш нямат край.

Рашков обясни и, че началникът на сектор в СДВР Андон Андонов, който е разпознат като един от полицаите на кадрите с полицейско насилие, разпространени от т.нар. комисия “Хаджигенов” (за полицейското насилие), е отишъл с 800 лв. по-висока заплата в Бюрото за защита на свидетели, което е на подчинение на главния прокурор.

Депутатът Арман Бабикян от ИБГНИ извади цитат на въпросния Андонов от протокол, касаещ институционална проверка на случилото се: “Под колоните на МС имаше 5-6 човека, като имаше и 1 момиче, но всички бяха в добро състояние. Попитахме момичето има ли нужда от нещо, то се усмихна и каза, че няма нужда от нищо. (…) Винаги по двама служители ги водеха под мишница, за да не могат да се търкалят” – тук Бабикян иронизира, че “протестиращите явно са имали желание да се търкалят”. Това лъжесвидетелстване ли е, попита Бабикян. Бойко Рашков отговори, че не очаква от “тези хора” (полицаите под колоните на МС) да кажат истината. МВР министърът каза и, че русата полицайка, която рита повален на земята и закопчан с белезници протестиращ, не се била разпознала на записа . Лъжесвидетелстването е наказуемо със затвор до 5 години – ако се установи, ще отговаря, подчерта Рашков. Има привлечени като обвиняеми пострадали от полицейско насилие, но не и обратното, настоя още Рашков и обясни, че схемата в случая е следната – като привлечеш пострадал от полицейско насилие за обвиняем, свидетел е полицаят, упражнил насилието. Като си обвиняем, не можеш да търсиш отговорност от съответния полицейски служител – има образувани дела, например за хулиганство, срещу всъщност пострадали лица. “Нали казахме, че нашата прокуратура много навреме се е сезирала”, иронизира горчиво Рашков. Сегашният МВР министър коментира и, че имало подслушван психичноболен човек заради готвен въоръжен преврат – държавата е харчила пари, след като такъв човек не носи отговорност заради заболяването си. “Основните лица на побойниците са две – едното е Бойко Борисов, другото е Иван Гешев”, подчерта депутатът от “Демократична България” (ДБ) Ивайло Мирчев. Той посочи депутатите от ГЕРБ и бивши МВР министри от третото правителство на Бойко Борисов – Младен Маринов и Христо Терзийски. Срам ме е да ви наричам и да се водите мои колеги, “подайте оставка и това ще бъде единственото смислено нещо, което сте правили в последната година и половина”, настоя Мирчев.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!