Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борисов: Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина

/
/
476 Views

Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина.

Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция във Виена, предаде репортер на Агенция „Фокус“

Advertisement:

„Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Ако си спомняте , трябваше в един и същи час, в един и същи ден, всички го изпълнихме и започнахме да ваксинираме. Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина. Ние сме поръчали четири – „АстраЗенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“, „Пфайзер“. Това ни е казала комисията“, каза министър-председателят.

 

Ваксинационната кампания в България е изключително важна, за да може целият демократичен процес на избори, да бъде спазен, продължи премиерът Борисов.

Министър-председателят заяви, че лично вярва на Европейската комисия и на Съвета.

 

 

 

„Убеден съм, че новите 10 +4 млн. ваксини, които днес знам, че още 10 са договорени, ще ни бъдат дадени на тези, които сме по-назад. Още повече, че на 4 април в България има избори. Ваксинационната кампания ни е изключително важна, за да може целия демократичен процес на избори, да бъде спазен. Максимум хора да бъдат ваксинирани и да отидат да гласуват“, каза премиерът Борисов.

 

Нашият призив към ЕК е незабавно несправедливостта да бъде отстранена, като се мине на процентно разпределение на ваксини на глава от населението, каза още Борисов.

„Позволете ми първо от името на всички колеги и мое име да благодаря на Себастиан Курц, на канцлера на Авсрия, не само за днешната среща. Една седмица наред водим телефонни разговори. Написахме писмо, защото ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. На Европейския съвет на 21 май сме гласували пропорционално на глава от населението да бъдат разпределяни ваксините. Темата е приключила за нас. След това бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарства и ние съответно сме закупили, договорили по няколко милиона от всички видове ваксини. Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Нещо повече от графиката, която австрийските колеги предложиха се оказва, че те не само не изпълняват договорите, те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение, което като съвет сме решили. Казват, че комитет имало някакъв, който взимал по-важните решения от Европейския съвет. Не мога да разбера как може да бъде променено решение на Съвета без самите ние да сме го променили.“

По думите му, ЕК и Европейският съвет свършиха огромна работа. „Ако някъде по тях е станал този проблем, именно днешната среща и нашия призив към комисията е незабавно тази несправедливост бъде отстранена, като се мине на това, което сме се разбрали за процентно разпределение на глава от населението. Това е наше желание. Действително ще излезе, че май месец едни държави-членки ще натрупат колективния имунитет, други няма. Или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Ако искат това да направят, нека да го направят“, каза още Борисов.

 

Борисов е във Виена на работната среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Шестимата лидери обсъдиха позицията си за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar