Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борисов: Грешки няма! Така управляваме пандемията, че ни сравняват със САЩ

/
/
203 Views
Advertisement:

Advertisement:

На фона на замразена кампания по ваксинация и ниски налични количества ваксини премиерът Бойко Борисов и членове на ваксинационния щаб трети пореден ден отхвърлят всякакви критики, че България е допуснала грешки при заявките за ваксините, предава Сега.

Според премиера Бойко Борисов страната е поръчала предостатъчно от всички налични ваксини и сега просто иска да получи количествата. Уверенията на премиер и експерти обаче се разминават с наличните данни за поръчки и графици за получаване. Ситуацията с коронавируса е сложна, но натискът върху лечебните заведения е контролиран и системата ще издържи, увериха членовете на щаба на редовната понеделнишка среща при премиера. Борисов продължава да държи, че ние сме с най-меките мерки в света.

„За мен е много приятно, че нашите опоненти сравняват България със САЩ, Германия и Израел. Но аз не си спомням по доходи и по БВП да сме били съизмерими с тях. Явно така сме работили според нашите опоненти, че вече се съизмерваме“, коментира Борисов по повод на упреците за бавното темпо на ваксинация в страната. Според него България е поръчала предостатъчно количества ваксини на фона на заявения интерес към ваксинациите – около 20%. От количествата – „над 10 млн. дози“, според Борисов със сигурност ще останат неизползвани дози ( б.р. общото количество очаквани ваксини е 18,1 млн. дози, но под въпрос са двама производители – Sanofi и Novavax“).

Според премиера достатъчно количества са поръчани и от ваксините на „Пфайзер/БиоНТех“ и България само трябва да си ги получи. „За Пфайзер/БиоНТех“ сме поръчали 1 млн. плюс още 2,9 млн. дози. Първата ни заявка е за 1 млн. дози, нека си ги получим. Работим максимално амбициозно да получим максимално възможното“, коментира премиерът. Той обаче не влиза в детайли около заявките, а времето, в което са правени те, е ключово. Първите 1 млн. дози, поръчани от България, са с график за доставяне до средата на годината. Допълнителните 2,9 млн. дози бяха поръчани на 13 януари, тоест по-късно от началото на ваксинационната кампания, и доставките им ще започнат едва второ тримесечие. България очаква и четвъртата ваксина – на Janssen, има възможност първа доставка да дойде в края на март въпреки предварително обявеното намерение на компанията да доставя от средата на април.

„Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху лечебните заведения са под контрол, България разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти за битката с COVID-19“, е докладвано още по време на съвещанието при премиера. „Нашата програма, нашата тактика и нашите славни лекари и инспектори от Регионалните здравни инспекции вършат огромна работа при осигурения нормален живот за хората в България“, е коментирал Борисов. Той за пореден път е изтъкнал и лошите данни за заболеваемостта в държави, които са минали към тежки ограничения, но без резултат.

„Тъй като има много псевдоексперти, които дават пример с Унгария, Гърция или Сърбия, нека припомним, че мерките там са тотален локдаун – затворено всичко или почти всичко, докато в България има абсолютно нормален живот. И показателите например в Унгария са три пъти по-лоши, отколкото в България“, посочи Бойко Борисов. Той е разпоредил на здравните власти да създадат такава организацията в системата, че всеки пациент да получи адекватно и навременно лечение, независимо от диагнозата му. „Не бива заради COVID-заболяване, болни с инсулт, инфаркт или с други тежки и неотложни медицински състояния, да бъдат ощетявани“, е инструктирал премиерът. Заради повишената заболеваемост в столицата със заповед на Столичната регионална здравна инспекция от утре леглата във всички столични болници за болни с COVID-19 ще бъдат увеличени с 20%. България е предпочела да рискува санкция от ЕК, но продължава с наложената забрана за износ на отделни медикаменти. От април ще бъде удължен и договорът за доставка на Ремдесивир.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТ

Ангелов е информирал премиера и за развитието на заболеваемостта от коронавируса в Европа. „Вчера у нас доказаните нови случаи са 679. За сравнение положителните проби в Полша са 17 259, в Унгария са приблизително 9000, в Чехия – около 7000, във Франция – 26 343, в Румъния – 4383, в Сърбия – 4226, а в Италия 21 343“, е коментирал Ангелов.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ Ангел Кунчев прогнозира, че дори следващите 2-3 седмици да достигнем високи числа на новозаболели, след това ще започне спад на новозаразените. „Увереност за това ми дава както организацията в лечебните заведения, така и фактът, че броят на ваксинираните и броят на преболедувалите българи продължава да расте, което ще даде възможност да отнемем от територията на вируса“, категоричен бе Ангел Кунчев. Той изрази надежда, че в страната ни ще бъде създадена организация за безопасен туристически сезон и хората ще се върнат към нормален живот. Но отново нито веднъж не спомена жертвите, които губим всеки ден от настоящата вълна. За жертвите не спомена и премиерът Бойко Борисов, за когото всичко случващо се отново е въпрос на състезание по меки мерки.

ВАКСИНИ

През настоящата седмица се очаква официален отговор от ЕАЛ за проучването, което се прави от Комитета за лекарствена безопасност по отношение на тромбоемболичните събития, оценявани при лица, на които е поставена една от разрешените в ЕС ваксини, съобщават още от кабинета. „Продължават оценката и анализът на съобщенията, които получаваме в агенцията по лекарствата, като тази седмица ще направим заседание и на Комисията по лекарствена безопасност към ИАЛ, така че да имаме цялата картина, не само в Европа, но и локално при нас в страната“, е коментирал шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Тази сутрин у нас е получена от 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер“, а в петък се очакват 33 600 дози от ваксината на Модерна. Кирилов посочи, че общо за месец март потвърдената информация от трите производителя е за около 480 000 дози.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!