Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борисов е дал 5,7 милиона лева за остров край Варна

/
/
2208 Views
Advertisement:

Advertisement:

Проверка на отпуснатите 5 775 000 лв. от последното редовно правителство – това на Бойко Борисов, за изграждане на буна „Минерален басейн – крило Юг, Малък плаж в акваторията на Черно море при курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“ поискаха депутатите Стела Николова и Цецка Бачкова от „Демократична България“.

От своя страна Бойко Рашков – служебен министър на вътрешните работи и вицепремиер, е разпоредил проверка, става ясно от отговора му до двамата народни представители, предаде Актуално.

 

Средствата са отпуснати в началото на тази година от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е постъпило искане от кмета на община Варна. Според Николова и Бачкова парите са отпуснати без всякаква обосновка за този разход, а ставало още по-голяма мистерия решението на комисията, тъй като в изготвения доклад на „Геозащита“, поръчан от бившия областен управител на гр.Варна, се казва, че настоящото състояние на брегоукрепителните съоражения в к.к.“Св.Св.Константин и Елена“ не налага да се ремонтират.  „Същевременно три от брегоукрепителните съоръжения на плажовете в самия гр.Варна са в отчайващо състояние, като Трета буна на Варненския плаж е забранена за ползване от същия този областен управител“, допълват депутатите. „Строителство на първия изкуствен остров в Черно море, северно от Варна, е предвидено в Подробния устройствен план на курорта, влязъл в сила през 2017 г. след заповед, издадена от тогавашния зам.- министьр на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, Още тогава изкуственият остров бе описан в текстовата част на плана като „противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище“. Според плана неговата конструкция и точната конфигурация трябваше да бъдат уточнени „в бъдещи технически проекти“, което очевидно вече е факт“, пишат Николова и Бачкова. И допълват, че същевременно на мястото на някогашния хотел „Бор“ – на тридесетина метра от морето, сега се строи един от най-големите хотели в курорта „Св. св. Константин и Елена“. (Проектът) „Заедно с прилежащия му парцел той бе придобит от едноименното търговско дружество през 2003 г. като част от активите на бившето държавно туристическо дружество „Дружба“.

Сега на мястото на „Бор“ и съседния му ресторант във финална фаза на изграждане са две тела на нов хотел, който многократно надхвърля площта и височината на разрушените постройки. Така „Малкият плаж“ в курорта, който се намира пред тях, очевидно ще се окаже тесен след откриването на новия хотел и държавата се е заела не само да го увеличи, но и да построи остров пред него, като е направила „неотложен разход“ – се сочи в мотивите за исканата проверка.     Справка в ЦАИС ЕОП сочи, че процедурата по възлагане на строителството на въпросната буна е финализирана от община Варна. За изпълнител е избрана фирмата „Ескана“ АД – Варна, чиято оферта е 4,7 млн. лв. без ДДС (или близо 5 683 527 лв. с ДДС). Действителни собственици на акционерното дружество са Венцеслав Евстатиев и швейцареца Сирил Ешер. Сред дъщерните му предприятия са „Стимекс“ ЕООД (Варна), „М Тракс България“ ЕООД (Варна), „Скални материали“ АД (Русе), „Андела“ АД (Бургас“) . Припомняме, че „Ескана“ придоби преди около пет години вносителя на камиони MAN „МВБ трак енд бъс България“.

По проект новото южно крило, явяващо се част от буна „Минерален басейн“, ще бъде разположено пред ресторант „Залива“, между проектираното „Дострояване на Буна „Минерален басейн“ в акваторията на Черно море при к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ и Източния ограден мол на яхтено пристанище „Св. Константин“. По проект буната е предвидена с крила, но към момента на възлагането има изградено само тяло с обща дължина 117,6 метра (в т.ч. откосен тип с дължина 84.60 метра и 33 метра с вертикален профил от сглобяеми бетонови модулни елементи и стоманобетонни плочи върху прецизно подравнена основна заскалявка). Точно зад буната се явява имот с площ 403 квадрата. Справка в Имотния регистър сочи, че от юли месец тази година той е собственост на „Св. св. Константин и Елена Холдинг“ АД, в чийто управителен съвет са Елена Косева, Ивелина Шабан и Милчо Близнаков.  Основни акционери в дружеството са „Холдинг Варна“ АД (52%), „ЦКБ-Сила“ (5%). Други юридически лица – около 44 на брой, притежават 42% от акциите, сред които „Медийна група Черно море“ ЕООД, и други физически лица (с 1% участие).

По-големият имот до него – с площ 44 997 кв. метра пък е собственост на „Боровете І“ АД (вероятно визираният от двамата депутати – б. р.). Той е заложен през 2019 г. в „Уни Кредит Булбанк“, заедно с фирмата в съвкупност, срещу комбиниран кредит от 52 600 000 лв. Ипотеката е и за право на строеж на хотелски комплекс AQUA HOUSE (Аква Хаус) – трети етап.

Действителни собственици на „Боровете І“ АД са акционерното дружество „Св. св. Константин и Елена Холдинг“АД (45%) – което до март 2019 г. е било едноличен собственик, и „Рентапарк“ ЕООД (35%). Правото на строеж за хотелски комплекс AQUA HOUSE (трети етап) е над обща застроителна площ от 6445.75 кв.м. и обща разгъната надземна площ от 28 453.79 кв.м. Предвиден е амфитеатър с 280 места от 40 кв.м. и външен бар басейн с площ 80 кв.м.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!