Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борисов: Огромна сума отпускаме и днеска, 96 милиона

/
/
266 Views

кадър: Фейсбук/Бойко Борисов

Огромна сума отпускаме и днеска, 96 милиона, това обяви министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук. Парите са за да се подсигури работата на здравната система, на лекарите и на болниците. Раопределението на тези средства е следното:
– 46 млн. лв. са за закупуването на Ремдесивир, който ще задоволи нуждите на лечебните заведения до септември. От началото на пандемията сме дали 80 млн. лв. за почти 100 000 дози от медикамента.
– 50 млн. лв. са за изплащането на добавката от 1000 лв. за месец април на работещите на първа линия в болниците и спешната помощ. Средствата, които сме осигурили за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лв.
„Осигуряваме финансовата подкрепа максимално рано, за да бъдат спокойни и медиците, и гражданите, че ще издържим на натиска. Убеден съм, че и Европейската комисия ще направи пропорционалното разпределение на ваксини факт и през април България ще има три пъти повече ваксини срещу COVID-19“, коментира Борисов.

Advertisement:

Министър-председателят Борисов изтъкнал по време на заседанието, че с днешното постановление правителството осигурява средствата по-рано, за да има сигурност, че финансирането е обезпечено и че държавата си е свършила работа.

 

 

„Взимаме това решение, за да могат хората да бъдат спокойни,

че има достатъчно лекарства и медицинският персонал е осигурен“, посочил премиерът. Борисов е бил категоричен, че въпреки че изборите са на прага, правителството няма да допусне финансов стрес в здравеопазването.

Премиерът напомнил, че вече месеци наред правителството отпуска огромни средства по тази линия. Министър-председателят изтъкнал, че общо с отпуснатите днес средства, от началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози Ремдесивир. А средствата, осигурени за медиците и немедицинския персонал на първа линия, възлизат на 370 млн. лева.

В рамките на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов акцентирал върху договореностите от приключилото късно снощи видеоконферентно заседание на Европейския съвет. Премиерът изразил увереност, че в резултат на проведените дискусии Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение на ваксините в ЕС да е факт, вследствие на което очакванията са през април България да получи три пъти повече ваксини срещу COVID-19.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar