Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борисов раздава смело добавки, но от НОИ предупреждават: България ще продължи да застарява, парите за пенсии ще свършат

/
/
365 Views
Advertisement:

От три месеца правителството отпуска по 50 лева надбавки на всички пенсионери. Това е една от гордостите на премиера Бойко Борисов, който в последните си медйни изяви и в публикации във фейсбук акцентира точно върху това.

На фона на това обаче, от НОИ излязоха с много притеснителен анализ. От института са стигнали до заключение, че населението на България ще продължи да застарява, а това означава, че в един момент парите, предвидени за пенсии ще свършат.

Advertisement:

 

 

 

Според анализа прогнозите за населението сочат, че през 2020 г. коефициентът на възрастова зависимост в старшите възрасти (населението на 65 и повече години на 100 лица от населението на възраст от 15 и 64 г.) ще достигне 34,30.

Това означава, че на всеки 100 лица на възраст между 15 и 64 г. се падат 34 лица на 65 и повече години. В дългосрочен план тенденциите не са оптимистични – очаква се стойността на това съотношение да достигне близо 45 само за период от две десетилетия, а през 2050 г. да надхвърли 52, посочват в анализа си от НОИ, цитирани от Монитор.

При сегашното законодателство очакванията са балансът на ДОО да остане отрицателен (разходите да останат по-високи от приходите) за целия период от 2019 г. до 2070 г. При 3,3% от БВП, дефицитът в ДОО се очаква да нарасне до 4,8% от БВП в края на периода.

С колко се увеличиха пенсиите на работещите пенсионери

Решенията, свързани с промяна на един или друг от параметрите на осигурителната система, могат или да ускорят, или да забавят влиянието на демографските процеси върху способността на държавата да изпълни ангажимента си към сегашните и бъдещи осигурени лица и пенсионери, посочват експертите.

Другите фактори, които носят риск за системата, са НОИ да не може да открива грешки, нередности и измами с фондовете на ДОО, институтът да изостане от развитието на информационните технологии и да не разполага с достатъчно кадрови потенциал, за да изпълнява възложените му задачи.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar