Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борисов се гласи да управлява поне още 9 месеца в оставка с трика ВНС

/
/
352 Views

 

 

трикът1597564725_8

 

 

Хем да подадеш оставка, хем да останеш, хем да организираш изборите с броенето на М. Константинов – това е трикът с „рестарта“ и свикването на Велико Народно Събрание за нищо и никакви промени в Конституцията, които нямат никакво значение и с нищо няма да променят живота на българите.

 

 

 

 

 

 

Цялата работа е да се удължи това управление, тоест да се задоволят интересите на малка група хора на власт. Понеже е толкова важно да работи, действащото обикновеното Народно събрание не се свиква след 2-седмична ваканция, последвала 2-месечната в извънредното положение, а ще се събере най-рано на 2 май. Както обясни правосъдният министър Д. Кирилов, комуто не дават да пише във ФБ, но ще пише промени в Конституцията, разглеждането на проекта ще започне най-рано на 2 ноември и ще приключи най-рано на 2 февруари догодина.

Advertisement:

 

 

Интересно ще бъде какво става, ако предложението за свикване на ВНС мине, а проектът не мине, което е почти сигурно при нужни 160 депутати да го гласуват, но това е друга тема – Борисов отново е в ръцете на ДПС. Както и поправките, предложени от НФСБ, някои от които са тотално неадекватни. И могат да послужат за коз да не се приемат предложенията на ГЕРБ.

 

 

 

Във всеки случай, ако следваме закона, избори ще има най-рано през април, вместо през март, а много по-вероятно – дори и през май, което ще бъде оправдано с избора не на 240, а на 400 депутати при смесен вот – половината пропорционален, а другата половина – мажоритарен.

 

 

 

Така малките партии ще бъдат ощетени, което кара досега патриотите да бъдат против подобни предложения, а ГЕРБ залага, че няма да има гласуване всички срещу властта в едномандатните райони. Защото, ако го има, партията на властта може да не избере депутати по тази система, освен 1 в Банкя. Във всеки случай, Борисов ще подобри рекорда на Станко Тодоров за най-дълго управлявал премиер в историята на България, а както сам казва, славата има по-голямо значение за него от парите…

 

 

 

Събраното напролет ВНС може да излъчи ново правителство, но може и да реши, че това не е извънредно обстоятелство и да остави старото в оставка. Дори да избере кабинет, с който да смени обявилия, че напуска Борисов, неговият Министерски съвет ще управлява поне до май, а още по-вероятно и до юни, защото завъртането на „рулетката“ с връчване на мандати и съставянето на нов управляващ екип обикновено отнема поне около месец.

 

 

 

 

В случай, че ВНС не избере ново правителство, последното Велико събрание през 1990 г. състави кабинет месец след избора си ( Луканов 2 ) и друг, 5 месеца след своето конституиране ( Попов ), макар и в оставка Борисов ще управлява още неопределено време. ВНС може да вземе единствено решение – че прекратява институцията ВНС и оставя конституционните промени на обикновено Народно събрание и да се закрие тутакси, което би било най-правилно в 21-ви век.

 

 

 

 

Но може и да дебатира всякакви промени – последното работи година, за да състави изцяло нова Конституция. Но там имаше нормални юристи, а сегашният правен капацитет на ГЕРБ, както е многократно доказано, е около нулата. Във всеки случай, кабинетът, който ВНС е избрало или е оставило на власт, прави и следващите избори. Което прибавя още 2 месеца на власт.

 

 

 

Така Борисов в оставка може да управлява и година и половина, а дори и 2 години.

Сценарият, чиито автори – юридически и пиарски, са ясни, звучи добре за главния герой. Но…. 

 

 

 

Българската история показва, че подобни хватки с промяна на правилата в последния момент обикновено се връщат като бумеранг срещу онези, които ги прилагат. Ще добавим спомени за Великите народни събрания за 141 години, които показват, че който свиква ВНС след това пада от губещата страна – примерът не е само с БСП и Луканов, всичко започва още от времето на Батенберг.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar