Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борисов с ултиматум към ЕС във Виена: Или ваксини по равно, или ще се обърнем към Русия и Китай

/
/
257 Views

Бойко Борисов постави ултиматум на ЕС за ваксините. Премиерът на България настоя ваксините в Европейския съюз да бъдат разпределени според населението в страните.
Борисов заяви в Австрия, че никоя от компаниите-доставчици не спазва договорите, като предоставя по-малко от планираните дози, за разлика от евространите, които са коректни платци.

 

 

 

 

Премиерът каза още, че както Брюксел е поискал, страните са се въздържали да водят преговори за руски и китайски препарати. Той обаче каза, че ако няма равно разпределение, може да се обърнат към трети страни за ваксини. Борисов изрази надежда, че ако има несправедливост в ЕС в разпределението, тя ще бъде поправена.
Във Виена се проведе работната среща на премиера Бойко Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия –  Андрей Пленкович.

Advertisement:

Шестимата лидери обсъдиха позицията им за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Заявките, изпращани от държавите-членки следва да бъдат изпълнявани в обема на заявените количества едновременно и пропорционално на населението на страните.

Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.

На брифинга след срещата премиерът на България напомни още, че у нас идват избори на 4 април и разчитаме на доставките на ваксини, за да може хората да гласуват безопасно, без да се притесняват. В тази връзка той поиска допълнително договорените 10 плюс 4 млн. дози да бъдат дадени изпреварващо на страни, в които процесът се бави, както у нас.

Ние не искаме подаяния да ни се направят, защото България е инвестирала в разработването на ваксини. Откъде накъде ще имаме таблица, това е политически шамар. Инвестирали сме, платили солидарно, надявам се въпросът да се разреши, подчерта българският премиер на брифинга, пише dnes.bg.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar