Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борисов: Турция ни е дала свобода и равни права, руската окупация разкъсва България на парчета

/
/
529 Views

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС - News.bg

България е щяла да получи свобода и човешки права и без Руско-турската псевдо-освободителна война. Руската окупация реално постига обратните цели и разпокъсва страната.

Това коментира във Фейсбук, Бойко Борисов

Advertisement:

“През 1876 г. се провежда конференция в Цариград на всички велики сили. Основният проблем е “българския въпрос”. Без да се пролива кръв, великите сили се договарят за създаване на 2 български автономни области.

После султанът проявява още по-голяма щедрост – вместо автономия и свобода само за българите, той издава изцяло нова Конституция, която гарантира правата на всички поданици. Всички хора стават равни, българи на турци, на арменци, на араби.

С това целите на националното освобождение са изпълнени и всички българи са свободни европейски граждани в една държава.

Руската атака от 1877 г. води до кръвопролитна война и накрая – половината българи се оказват извън освободените територии. Страната ни е принудена да води още ред кървави войни за национално обединение, което не е завършено и до днес…”- обясни Захариева.

Тя добави също, че дори самото “освобождение” се дължи на добрата воля на турците.

“Вижте фактите, османците на са разгромени – в четириъгълника Русе-Силистра-Варна-Шумен, има 80 хилядна готова войска, която дори не е мръднала. На юг от Балкана чака Сюлейман паша с 40 хиляди души. Да, не са минали Шипка, но са напълно боеспособни. Османската империя има сили да воюва още години, дори да изтощи Русия и да спечели – подобно на Кримската война. Но султанът разбира, че няма смисъл. Той и без това вече е дал свобода на българите, защо да воюва, за да ги пороби отново?” – убедена е Захариева.

Свързахме се с историци да коментират ситуацита. Те потвърдиха за конференцията от 1876 г. и възможността България да се освободи без война. Но султанът не изпълнява решението, а издава въпросната конституция, известна като “Конституцията на Митхад Паша”. Тогавашният Велик везир. Този документ е само на хартия, никога не е спазван и хвърляне на прах в очите. Това се вижда от съдбата на останалите под турска власт българи, както и от другите народи в рамките на империята. Никой никакви права не получава.
След разгрома в Плевен пък военното положение на турците е пълен разгром. Укрепеният четириъгълник край морето изначално е блокиран от руски войски и там нито те, нито турците са можели да водят сериозна война. Всички се решава край Плевен. След това русите преодоляват Балкана през зимата, изненадват турците и стигат с рехава съпротива почти до Цариград. Спрени са от английската флота, влязла в пристанището на турската столица.
Но ако Бойко ще става паша, а ние – отново поданици на султана, тогава трябва да започваме да учим историята на Захариева.
Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar