Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Борис Джонсън получи първата доза от ваксината на „АстраЗенека“, призова британците да се имунизират

/
/
165 Views
Advertisement:

Advertisement:

Британският премиер Борис Джонсън получи в петък първата си доза от ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ (AstraZeneca) и призова обществеността да направи същото, като каза, че „той не е усетил нищо“, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

56-годишният Джонсън беше ваксиниран в същата болница, където преди почти година беше настанен в реанимация и му беше подаван кислород през тръба в носа, след като се зарази с коронавирус и се разболя тежко. По-късно той призна, че е е бил толкова сериозно болен, че са били изготвени планове за това как да се съобщи за неговата смърт, напомня Ройтерс.

„Буквално не усетих нищо. Беше много добро, много бързо поставена ваксина“, каза Джонсън в петък, след като му беше поставена инжекцията в болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.

„Всички, когато получите известието си, трябва да отидете да се ваксинирате, моля, отидете и се ваксинирайте, това е най-доброто нещо за вас, най-доброто нещо за вашето семейство и за всички останали“, посочи още британският премиер.

Великобритания е на път да постави първа доза от коронавирусна ваксина на половината от всички възрастни британци, което я прави една от държави по света с най-бързо провеждащата се програма за ваксинация.

Джонсън беше имунизиран в деня, когато редица европейски държави възобновиха използването на ваксината на „АстраЗенека“, след като лекарствените регулатори на ЕС и на Великобритания заявиха, че ползите от тази ваксина превишават всички възможни рискове на фона на неотдавнашни съобщения за случаи с образуване на кръвни съсиреци.

Ваксината на „АстраЗенека“, разработена от учени от Оксфордския университет, също така е в центъра на напрежение между Великобритания и Европейския съюз, след като Брюксел изрази силно недоволство заради липсата на доставки на дози, идващ от Обединеното кралство.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!