Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Браво, ГЕРБ: 85 тира изнасят “законно” изсечена вековна гора край Котел

/
/
513 Views

 

Над 2500 кубика вековна гора е изсечена над Котел и се извозва с над 85 тира, предаде Медиапул. Под режещите машини е паднала 130-годишна букова гора, източно от град Котел, съобщи природозащитникът Атанас Русев във Фейсбук групата “Да запазим горите”. Той е получил сигнал от местни жители.

“Мотивът на горските е, че това са 130-годишни гори с планирана сеч, а по принцип всички толкова стари гори трябва да са защитени от сечи, защото се водят “гори във фаза старост”. Но вместо тази вековна гора под защита са сложени значително по-млади гори с възраст около 100 г.”, каза пред Mediapool Русев.

Advertisement:

Проверка в електронния регистър на Изпълнителната агенция по горите показва, че сечта е законна и е разрешена от Държавно горско стопанство Котел, което е към Югоизточно държавно предприятие – Сливен. В електронната система на неправителствената екоорганизация WWF също се отчита, че двата парцела с гори съдържат букови дървета на 130 години.

Любопитен детайл е, че тези гори се намират във вододайна зона, над изворите на десния ръкав на Медвенска река. Това е реката, която се влива в Луда Камчия.
Екоактивистът Атанас Русев прилага и публични снимки от сателита Sentinel 2 за въпросните гори във времето от края на юни до 2 септември. За 2 месеца снимките ясно показват тъмни петна от сеч.
“Всичко е законно! Ние работим по утвърден горскостопански план, в който са предвидени тези мероприятия. Този план е съгласуван с Регионалната инспекция по опазване на околната среда, с министреството на земеделието, с всички институции. Спазен е изцяло Законът за горите. Не е проблем, че гората е 130-годишна. Всяка една гора се отглежда. Тази сеч, за която вие говорите, до 40 години ще започне да се възстановява”, коментира пред Mediapool инж. Ивайло Русев, директор на Държавно горско стопанство Котел.

Той изтъкна, че Котел е 90% във вододайна зона, но в парцел вътре в нея може да се сече максимум 25%. Цялата налична дървесина, в която е разрешена сечта, била над 10 000 кубика.

Екозащитникът Атанас Русев обаче разкрива и потенциална далавера, от която държавата, освен че се лишава от такова природно богатство като столетни гори, може да е загубила и над 250 000 лева.

“Местните казват, че “във всеки подобен ТИР има по няколко хиляди лева лева чисти пари”. Как се случва това? Ако тези изсечени вековни дървета не са всъщност за бичене, както е указано в документите, а отиват за фурнир, тогава сметката се получава. Защото кубикът вместо 100 лв. струва 200 лв…, а държавата в този случай е ощетена с над 250 000 лева. само от тази гора”, посочва Русев, позовавайки се на свои разговори с местни жители.

Горските обаче не могат да контролират за какво ще се препродава дървесината след добиването ѝ.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar