Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Брашнеста мана по краставиците – ефикасни домашни методи. Без болести, без химия, а добра реколта

/
/
1314 Views

Брашнеста мана по краставиците - ефикасни домашни методи. Без болести, без химия, а добра реколта

Брашнеста мана по краставиците

Това е едно от най-често срещаните заболявания по краставиците, ключът към защитата на растенията от тази болест се крие в профилактиката.

Advertisement:

В тежки случаи брашнестата мана може да причини преждевременна смърт на листата, както и да намали добива и качеството на плодовете.

Първо се появява под формата на няколко бели петна по листата на краставицата, а след това бързо се разпространява под формата на брашнести петна на много тънка, нишковидна плесен не само по листата, но и по стъблата.

Гъбичката изсмуква хранителни вещества от растенията, което води до значително намаляване на добива.

Първият признак на брашнеста мана са бледожълти петна по листата. Бели брашнести петна могат да се образуват както по горната, така и по долната повърхност на листата и бързо да прераснат в големи петна.

Най-благоприятните условия за разпространение на инфекцията са средно висока влажност и температура от 20 до 27 градуса.

Появява се и когато зеленината е гъста и слаба светлина прониква през листата.

Предотвратяване на брашнестата манаНе засаждайте краставици твърде близо една до друга, за да може въздухът между растенията да циркулира свободно. Циркулацията на въздуха ще помогне да се предотврати разпространението на брашнестата спора между краставиците.

Засадете краставици на слънчево място, тъй като брашнестата мана не понася пряка слънчева светлина.

Дезинфекцирайте инструментите, които използвате за работа с краставиците със силен оцет, за да не се разпространи инфекцията.

Не поливайте краставиците вечер, за да не останат листата мокри през нощта, което може да доведе до развитие на брашнеста мана по краставиците. Поливайте растенията сутрин, така че листата да изсъхнат преди здрач. По принцип е по-добре да се полива почвата около растенията и да не попада вода по листата.

Мулчирането или покриването на почвата под краставиците е чудесен начин да се помогне за предотвратяване на редица проблеми с краставиците, включително брашнеста мана.

Мулчирането помага за регулиране на температурата на почвата и предпазва от висока топлина през деня и ниски температури през нощта. И също така, мулчирането предотвратява директния контакт на листата на краставиците с почвата, което предотвратява разпространението на болести, предавани през почвата.

Ако забележите, че по листата на краставиците се появяват първите признаци на брашнеста мана: малки бели или сиви петна, отстранете заразените листа от растението и ги изгорете. Такива листа не трябва да се хвърлят в купчината с компост.

Сода за хлябЗа лечение на брашнеста мана със сода е необходимо да приготвите разтвор, който се състои от 1 супена лъжица сода и 4 литра вода.

За да бъде този инструмент ефективен, трябва да добавите малко течен сапун.

Напръскайте листата на краставиците и почвата в началото на деня.

Мляко и сода за хлябЕдин от най-лесните, най-екологичните и евтини начини за предотвратяване и борба с брашнестата мана е използването на мляко и сода за хляб.

Вижте още: Масло от риган за лечение на гъбички по ноктите

Напръскайте листата от двете страни.

Необходими са ви: 0,5 литра мляко, 3 чаени лъжички сода за хляб, течен сапун. Смесете добре съставките и напръскайте листата. Използвайте 1 път седмично.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar