Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Бунт в Армения! Армията иска оставката на Пашинян, той уволнява висши генерали

/
/
66 Views
Advertisement:

Advertisement:

В четвъртък Генералният щаб на въоръжените сили на Армения поиска премиерът Никол Пашинян да подаде оставка. В отговор министър-председателят обяви уволнението на началника на Генералния щаб Оник Гаспарян, нарече искането на офицерите „военен преврат“ и призова своите привърженици да се съберат в центъра на Ереван. Събитията обобщават TACC и Агенция „Фокус“.

Причини за конфликта

В основата на конфликта е спорът за използването от Армения на оперативно-тактическите комплекси „Искандер“, придобити от Русия по време на конфликта в Нагорни Карабах.

Бившият президент на страната Серж Саркисян по-рано тази седмица изрази мнение, че арменските военни е трябвало да ги разположат още в първите дни на боевете. В отговор Пашинян каза, че това оръжие е неефективно.

Министерството на отбраната на Армения отказа да коментира изявлението на премиера, но първият заместник-началник на Генералния щаб Тиран Хачатрян нарече думите на Пашинян несериозни. След това той беше уволнен и на сутринта на 25 февруари правителственият глава обяви намерението си да реформира националните въоръжени сили.

 

 

 

Изявление на Генералния щаб

На 25 февруари Генералният щаб излезе с изявление с искане за оставката на Пашинян и цялото правителство. Документът е подписан от Гаспарян, негови заместници, началници на отдели и корпуси. Според тях „министър-председателят и правителството на Армения отсега нататък не са в състояние да вземат адекватни решения в „тази кризисна и съдбоносна ситуация за арменския народ“.

Пашинян отговори, като нарече действията на военните опит за преврат и призова своите привърженици да се съберат на площада на Републиката в центъра на Ереван. Той обяви и решението за уволнение на началника на Генералния щаб и неговия първи заместник.

Според конституцията началникът на Генералния щаб се назначава и отстранява от длъжност от президента по предложение на министър-председателя. Ако президентът не одобри предложението на правителствения глава, то автоматично влиза в сила след 15 дни. Администрацията на президента Армен Саркисян съобщи, че той вече е получил предложението на Пашинян, но все още не го е подписал.

Движението за спасяване на родината, което обединява 17 партии, които са противници на действащия премиер, приветства изявлението на Генералния щаб и призова своите привърженици да се съберат на митинг на площада на Свободата.

Митинг в подкрепа на премиера

Самият Пашинян призова своите привърженици да се събнерат до правителствената сграда на площада на Републиката. Когато се събраха достатъчно хора, премиерът излезе при тях, гражданите го поздравиха с викове: „Никол е министър-председател“.

Той заяви, че не е сигурен, че оставката му ще реши проблема и че арменските власти нямат врагове в страната, но има „въпроси, които трябва да бъдат обсъдени“. По думите му „това е само емоционална реакция на военните“, но „въоръжените сили са подчинени на народа на Армения, на министър-председателя“.

Тогава няколко хиляди от привържениците на Пашинян, заедно с него, преминаха по улиците на Ереван. По време на акцията той каза, че изключва възможността за граждански сблъсъци в страната.

Митинг на опозицията

Междувременно няколко хиляди привърженици на Движението за спасяване на родината се събраха на площада на Свободата, за да подкрепят исканията на военните. В същото време Генералният щаб излезе с ново изявление, в което потвърди искането за оставка на премиера и неговото правителство.

Въпреки сложната ситуация, обстановката в арменската столица остава като цяло спокойна, като полицията патрулира по улиците. В града не се забелязва армейско присъствие.

Католикосът (патриархът) на всички арменци Карекин II и духовенството призоваха Пашинян, президента Армен Саркисян, председателя на парламента Арарат Мирзоян и всички лидери на политическите сили да намерят решение на настоящата ситуация чрез преговори.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!