Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Българин реши 100-годишна задача от квантовата физика и е фаворит за Нобел

/
/
425 Views
Advertisement:

30-годишен българин реши 100-годишна задача по квантова физика и даде отговор на спор между основоположниците на научната дисциплина Алберт Айнщайн, Ервин Шрьодингер и Нилс Бор. Откритието на д-р Златко Минев доказва, че квантовите стокове могат да бъдат прогнозирани и дори контролирани.

Завършилият в Йеил Златко Минев разработва система за обратна връзка, която контролира бъдещето на квантовите скокове, като ги „хваща“ и „връща“. Благодарение на младия българин, квантовите компютри ще могат да решават задачи, които дори за милион години не могат да бъдат решени от класическите компютри.

Advertisement:

 

 

 

Според експерти откритието може да донесе дори Нобелова награда на младия учен. Проектът на д-р Минев е избран за най-добро откритие по математически и физически науки в Top 50 Discoveries of the Year на списание Discover.

30-годишният българин преподава в безплатна и свободна за всеки лятна школа за квантови изчисления Qiskit. В нея членуват над 4000 студенти.

Удостоен е с наградата на Йейл „Yale-Jefferson“ за обществени заслуги, във връзка с основаната и ръководена от него през 2012 г организация Open Labs за вдъхновение и отваряне на кариерни възможности към науката на млади хора.

Минев е носител на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2020 г., която се връчва от президента на млади български учени за изключителни резултати в областта на компютърните науки.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar