Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

България подкрепя Ердоган

/
/
81 Views
Advertisement:

Advertisement:

Има ли ясна позиция България, ако един ден, който може и да е по-скорошен от очакваното, се наложи да се вземе решение дали Турция да влезе в ЕС?

Ако се съди по думите на Борисов отговорът е ясен!

Преди дни Ердоган заяви, че очаква нова страница в отношенията между ЕС и Турция.

“Приемането на Турция в ЕС би бил онтологически избор (за битието – б.р.) на съюза, би помогнало да се запълни празнината, останала след Брекзит”, заяви Ердоган.

Не закъсня и първата протегната ръка от страна на добрия му приятел Борисов:

По време на срещата си с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой той заяви: “Значителен спад в туристическия поток между България и Турция има заради пандемията от коронавирус. Убеден съм, че тенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от COVID-19”.

Премиерът отбеляза, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която бе отложена поради пандемията.

“Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло”, изтъкна министър-председателят. В този контекст действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни.

В хода на разговора с министър Ерсой премиерът Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др..

“България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремели да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение”, категоричен бе Борисов. Премиерът подчерта, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, породена от COVID-19.

Премиерът добави, че България подкрепя диалога с Анкара и винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!