Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Българките гледат старци в Италия за €1000

/
/
407 Views
Advertisement:

Advertisement:

Стотици нашенки гледат възрастни хора в Италия. Грижат се за старци и рискуват всичко, дори живота си…

56-годишната Наталия Димитрова Бельова от врачанското село Борован е героинята, която спаси от пожар на 8 март двойка възрастни италианци, за които се грижеше в дома им в Батипаля.

След това се върна в горящия апартамент, за да си вземе документите, но се задуши и загина. Мнозина питат защо е трябвало да се връща, но само който не е губил документи в чужда държава, и то по време на пандемия, не знае какво означава това.

Професията е „баданте“. Жена, която обгрижва възрастни хора. Минималното възнаграждение е 1050 евро. Не се плаща наем, не се отделят средства за храна. Но е трудно.

„Налага се да влизаме в болница с възрастните хора. Стоим до тях неотклонно. Много от жените изоставят своите родители, за да се грижат за чужди хора. Всичко е заради пари. Заплатите могат да се спестяват, чисто по около 1000 евро на месец, част от които отиват към близките в родината.

Държавата плаща част от тази сума, останалото-семействата на старците“, разказа пред екип на 24rodopi.com баданте от Родопите. Жената е от около 17 години в Италия. Само в района, в който живее, има десетки нашенки, румънки и дори индийки, които се грижат за стари хора.

 

 

През август 2016 година силно земетресение разруши малкото планинско градче Аматриче. Родопчанка пък успя да спаси старица.

„Беше страшно! Трусът бе толкова силен, че отвори пукнатини в стените, падаха картини и гардероби. Едва успяхме да излезем навън. Изведох 85-годишната старица, за която се грижех тогава. Главата на жената бе в кръв, след като си удари главата в една от стените“, спомня си години по-късно родопчанката. Разказва за ужаса пред екип на 24rodopi.com.

 

 

Трусът е с магнитуд от 6,2 по Рихтер, с епицентър на 170 км от столицата Рим. Разлюлява централната част на Италия в 3,36 часа. Всички са по леглата. Жертвите са много.

„Излязохме навън по нощници, загърнати единствено с жилетки, които успях да взема. Това ни бе единственото облекло. Цялото селце се събрахме и прекарахме нощта под открито небе“, спомня си за ужасната нощ родопчанката, която успяла да спаси старица.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!