Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Български пилот извърши първия в историята самостоятелен полет с F 16

/
/
2169 Views
Advertisement:

Advertisement:

Снимка Атлантически съвет България

Майор Стоян Петков от авиобаза Граф Игнатиево стана първия пилот, извършил самостоятелен полет на F-16.

Вече близо година и половина майор Петков се обучава в САЩ за бъдещата си служба като пилот на F-16. Заедно с него в Съединените щати са и пилотите старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов. Те са първите четирима от общо 13 летци, които ще преминат тригодишно обучение на новите изтребители.

Новината за полета за майор Стоян Петков беше споделена от съпругата му Уляна, която сподели и негова снимка, на която е и едно от децата им.

“След един исторически ден за нашето семейство – първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!” – написа съпругата на пилота в профила си във Фейсбук.

Под постинга има множество отзиви с поздравления към българския офицер.

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза “Граф Игнатиево”. До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по авиационна техника и технологии, пише otbrana.com.През 2017 г. се дипломира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на университета на американските ВВС. Той е опитен военен летец-пилот I клас. От 2010 г. лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза “Граф Игнатиево” за бойни дежурства и целеви полети.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!