Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Ваксинираните също да носят маски. Пренасят вируса

/
/
287 Views

И за ваксинираните срещу COVID-19 засега не отпада носенето на маските.

Ваксината стимулира производството на антитела и това би трябвало да бъде достатъчна защита, за да предпази този, който има ваксина, да не се разболее. Някои от антителата може би ще циркулират в кръвта до носната лигавица и ще пазят там от зараза.Но засега не е ясно дали те ще бъдат достатъчно количество и колко бързо ще могат да бъдат мобилизирани. Ако те не са много, вирусите могат да цъфтят в носа и да бъдат кихани или издишвани и да заразяват другите.

Advertisement:

Затова специалисти в САЩ казват, че ваксинираните хора могат да са разпространители на коронавируса. Компаниите Pfizer и Moderna изследват колко от ваксинираните могат да предават вируса.

 

 

Дори и да имате ваксина срещу коронавирус, не може да ходите без маска на обществени места. Това е засега мнението на лекарите, предаде БНР.

Носът е основният вход на вирусните инфекции. В това число и за коронавируса. Той бързо се размножава там и активира имунната система, но коронавирусните ваксини се инжектират в мускулите.

 

Това е състезание, зависи дали вирусът може да се произвежда по-бързо, или имунната система може да го контролира по-бързо, казва Марион Пепър, имунолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Ето защо ваксини, които се впръскват в носа като спрей или се прилагат през устата, са по-добри от мускулните инжекции при респираторните вируси, смятат експерти.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar