Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Вдигат изоставените коли, 3 месеца след изтичане на техническия преглед

/
/
347 Views

Това става възможно след изменения в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, които са приети с постановление на Министерски съвет от 31 декември 2020 г., което днес е обнародвано в „Държавен вестник“.

Коли ще се премахват по-бързо – сроковете за това са съкратени над 4 пъти. Вместо досегашните 27 месеца минималният възможен срок за премахване на старите коли от общинските и държавните площи вече е 6 месеца. Това обявиха от екипа на гражданската организация „Спаси София“, цитирани от Топ новини.

Advertisement:

 

По-кратки са и сроковете за обявяване на един автомобил за излязъл от употреба. 3 месеца след изтичане на техническия преглед автомобилът се смята за изоставен, а не както досега – 24 месеца.

 

 

Промените се отнасят само за изоставени автомобили върху държавни и общински имоти – улици, тротоари, паркове, градинки и площадки.

„Направените изменения разрешават дългогодишен проблем пред общинските власти, които често бяха изправени пред законова невъзможност да премахват видимо изоставени автомобили от публичните пространства в градовете. Промените ще позволят както на София, така и на общините в цялата страна да премахват много по-бързо изоставените автомобили, с които са заринати обществените площи – улици, тротоари, градинки и площадки. Така освен повече места за паркиране, ще осигурим и по-приветлива и уредена градска среда“, посочиха от „Спаси София“, които са инициатори на промените.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar