Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Вече 33 години Стефка Костадинова е ненадмината в скока на височина

/
/
568 Views
Advertisement:

Advertisement:

Вече 33 години Стефка Костадинова е ненадмината на световния скок на височина.

На 30 август 1987 г. в Рим българката спечели първата от двете си титли на планетата на открито, но го направи блестящо – с 209 см – световен рекорд. От тогава нито една жена не е надскачала примата на родния спорт, пише Спортал.бг.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина. Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на световното първенство, пред камерите и  погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готовo.
 

 

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см.

И за да е всичко като по конец – Стефка прави своя „скок на живота“ пред очите на своя кумир.

Миг след кулминацията на вечерта, камерите показват на трибуните сред зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 г., да аплодира от сърце момичето, което я боготвори.

Стефка Костадинова използва социалните мрежи да благодари за поздравленията по повод годишнината от феноменалния рекорд в скока на височина. На 30 август 1987 Костадинова скочи 209 сантиметра, постижение, ненадминато и до днес.

“Скъпи колеги, журналисти, скъпи почитатели на спорта, приятели мои. Благодаря за поздравленията. Световният рекорд преди тридесет и три години посветих на България. Имах големия шанс да се състезавам в условията на силна конкуренция. Имах опитни професионалисти до себе си, които съпътстваха с грижи спортното ми израстване. Имах вас, които се гордеехте с мен. Имах семейството си. Имах и имам всичко – отношението ви към мен, благодарна съм”, написа Стефка Костадинова на профила си в “Инстаграм”.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!