Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Властта се разпада: Посланикът ни в Лондон Марин Райков подкрепи протеста за оставка на Борисов и Гешев

/
/
708 Views

И българи, живеещи в чужбина, организираха протести с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Целта им е да подкрепят протестите в София, които продължават вече седмица.

В Лондон се събраха стотина протестиращи, а посланикът в британската столица Марин Райков се присъедини към тях с думите, че „ги представлява и работи за техните интереси“, съобщава БулФото.

Advertisement:

Според протестиращите събитието не е политическо и не е „в подкрепа на нито една личност или партия“.

Искаме да изкореним мафията и корупцията веднъж завинаги от държавата ни, защото цялата ни система е за смяна – посочват нашите сънародници в Лондон.

Освен общите искания те заявиха и други – задължително да има въведено работещо електронно гласуване, за да могат всички български граждани в чужбина да имат възможност да употребят законното си право на вот без пред тях да се създават умишлени пречки.

Коментарът:

Корабът на ГЕРБ потъва и дори най-верните кадри на Борисов търсят нов пристан. Звучи шокиращо, но е факт – посланикът ни във Великобритания Марин Райков се присъедини към протестиращите българи в Лондон и иска оставката на правителството.

Гербер №1 в МВнР изведнъж прогледна за мутренската същност на режима и реши да смени флага. Всъщност ходът му е добре изчислен – законът повелява, че веднъж изпратен на задграничен мандат посланикът може да бъде върнат само с президентски указ. Такъв очевидно няма да бъде издаден, след като Райков ловко сменя господаря си и прескача от „Дондуков“1 на отсрещната страна.

Лицемерието в дипломацията не е от вчера, но дори и Макиавели би се изчервил от този ход на лондонския бунтар. Все пак да смениш флага на ГЕРБ с този на бунтовния народ си е чиста проба хамелеонщина.

Да припомним, че това е служебният премиер на Плевнелиев, който се вписа в историята на дипломацията с уникален маньовър – като служебен външен министър се предложи за посланик в Рим и като служебен министър-председател се утвърди за такъв. На недоволството от ляво и от дясно той високомерно отговори с гръмко мълчание или зле скрито презрение към критиците.

„Смелият“ посланик наистина не рискува мандата си в Лондон, поне докато президент е Румен Радев. Същевременно така Райков елегантно се самономинира за служебното правителство.

Освен морален тук има и тежък дипломатически казус. Може ли посланик, който се отрича от своето правителство и иска оставката му, да продължи да изпълнява задълженията си зад граница? И ако продължи, с какъв статут ще е пред приемащата страна? Кого ще представлява пред британските власти, след като това не е българското правителство?

Класиците са прави: при всяка революция мръсната пяна изплува отгоре.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar