Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

ВМА: Делта събаря млади хора с 40 градуса

/
/
1023 Views
Advertisement:

Advertisement:

Температура до 40 градуса е един от основните симптоми на Делта варианта на коронавируса. Тя се задържа дълго време и не се влияе от лекарства. Често срещана е и кашлицата със задух, посочват специалистите от Катедрата по инфекциозни болести на ВМА, цитирани от OFFnews.

По-рядко се среща загубата на обоняние и вкус. Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От клиниката съобщават, че през последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата вълна обаче заразява цели семейства, показва статистиката на лечебното заведение.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-ия, 7-мия ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Имаме положителни случаи и на имунизирани, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при ваксинираните не се налага да бъдат хоспитализирани.

Да, имаме приети в клиниката пациенти, които са ваксинирани, но при тях заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите. И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност, подчертават от ВМА.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!