Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Внимание! Банките дерат клиентите с нова такса

/
/
545 Views

Нова такса, въведена от банките в началото на извънредното положение, шокира теглилите кредит от финансовите институции. Въпросната сума е минимум 50 лева и е наречена по различен начин в трезорите. Някъде я наричат „такса усвояване на кредит”, а на други места – „комисиона за кредитна оценка и одобрение”. Сумата е приблизително 0,5 % от целия заем – т.е. си е истинско обирджийство при по-големи суми.

За въпросната такса обаче научавате, само ако прочетете внимателно договора си с трезора, защото никой предварително няма да ви обясни, че ще ви приспаднат и тази допълнителна сума. Въпросното изискване, естествено, е вмъкнато някъде из клаузите на документите.

Advertisement:

От този допълнителен разход няма как да избягате, но поне има вариант да не плащате първоначалната сума за разглеждане на молбата ви за заем от финансова институция.

 

 

 

В случай, че отидете на крака в банката и поискате заем, ще трябва да платите между 20 и 40 лева за разглеждане на документите ви. Ако не бъдете одобрен и не получите кредита, сумата няма да ви бъде върната.

Тук обаче има вратичка – ако подадете молбата си онлайн, през сайта на съответната банка, не дължите нито стотинка. Така че – възползвайте се от екстрата. Онлайн обаче, внимавайте и попълвайте стриктно, защото дори да сте сбъркали, договорът ще бъде оформен според подадените там данни. Ако все пак изтеглите заем, освен лихвения процент, зададен от банката, ще плащате и такса за обслужването на кредита – между 3 и 5 лева на месец, като сумата е различна във всички трезори.

Ако искате да се абонирате за услугата есемес известяване при теглене и постъпване на средства в банковата ви карта, също ще трябва да отделите на месец между 3,50 и 7 лева, според лимита на съобщенията, които ще получавате при всички транзакции.

Повечето кредитополучатели предпочитат и да застраховат кредита си, което е разумна крачка, като си платят такса „спокойствие”, което означава договор със застраховател, посочен от банката. Сумата, която ще дължите всеки месец, отново ще е около 3 до 5 лева при не особено големите кредити. Застрахователят обаче гарантира с плащането на тези вноски, че при здравословен проблем или фатален случай, сумата ще се поеме от тях, а не от наследниците на титуляра.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar