Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Всички водомери и електромери се заменят с такива за дистанционно отчитане до 2027 година

/
/
318 Views

Комисия по енергетика на НС прие на второ четене изменения на Закона за енергийната ефективност, с които се променя Законът за енергетиката относно подмяната на уредите за отчитане на ток и вода.

Всички уреди за дялово разпределение, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да бъдат с дистанционно отчитане. До 1 януари 2027 г. средствата, които вече са инсталирани, но не са с възможност за дистанционно отчитане, трябва да бъдат преустроени така, че да осигуряват възможност за дистанционно отчитане, или да бъдат заменени с уреди с дистанционно отчитане. Това гласят изменения на, приети  на второ четене.

Advertisement:

„Всичко това се прави в интерес на потребителите, защото на базата на тези уреди, които отчитат дистанционно, всеки един потребител ще може да плаща ежемесечно стойността на това количество енергия или вода, което реално е потребил“, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС. Тя подчерта, че промените транспонират изискване на европейска директива, съгласно което до 1 януари 2027 година, всички уреди, които отчитат съответно топлинна енергия, разход на вода, трябва да бъдат дистанционни.

 

 

 

Според Петкова срокът е достатъчно дълъг. „Освен това, директивата дава възможност за тези устройства, които чисто технически позволяват това, да не бъдат подменяни, а да бъде монтиран модул, който просто да даде възможност за дистанционно отчитане“, добави Петкова. Тя смята, че това е само в интерес на българските потребители и ще допринесе за това да бъдат спокойни, че плащат това, което са потребили.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar