Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

В Италия гласуват на референдум за намаляване броя на депутатите

/
/
315 Views

Днес и утре в Италия се провеждат местни избори и национален  референдум за намаляване броя на депутатите в парламента от 945 на 600  души. В над 60 000 избирателни  секции са в сила мерките срещу разпространението на Covid-19.

 

 

За кметове се гласува в над 900 общини, а за административни ръководители  в  7 области:  Вале ди Аоста, Венето, Лигурия, Тоскана, Марке, Кампания и Пулия,  където  право на глас имат общо над 18 милиона италианци. Най-голям интерес представлява избора в традиционно „червената” област Тоскана, така както и в южната Пулия, където управлява демократическата партия. Според проучванията, ще запазят настоящите си губернатори област Венето с Лука Дзая от „Лига”, област Кампания с демократа Винченцо Де Лука  и Лигурия с Джовани Тоти , който миналият път спечели с Форца Италия , а сега се представя с партията си Cambiamo  – Да променим!

Advertisement:

Противоречиви са мненията за евентуалния ефект от вота за лявоцентристкото правителство на Джузепе Конте. Експерти смятат, че при успех на опозицията е по-вероятно да се стигне до политически промени, а кабинета на Конте да продължи работата си в извънредната Covid-ситуация, неблагоприятна за предсрочни избори.

Интересен факт е, че партиите не са постоянни във виждането си за  референдума за намаляване броя на депутатите в парламента, защото при положителен отговор ще са наложителни промени и нов изборен закон.

Право на този вот имат над 46 милиона италианци.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar