Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Газовата връзка между Гърция и България е готова

/
/
705 Views

Снимки Министерски съвет 

Премиерът Кирил Петков се увери в района на Стара Загора в успешното приключване на проекта IGB, съобщават от Министерски съвет.

Advertisement:

Газовата връзка Гърция – България свързва газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

„Това е начинът за истинска диверсификация. Проекти като „Турски поток“ нямат общо с диверсификацията. Тук вече имаме алтернативно трасе за газ“. Това заяви пред журналисти днес премиерът с оставка Кирил Петков от Стара Загора, където инспектира междусистемната газова връзка Гърция-България. Той съобщи, че газовата връзка с Гърция вече работи и ще бъде официално открита на 7 юли от него и премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

„Днес видяхме абсолютно физически завършена линия. Оттук нататък предстоят само софтуерните тестове и документацията. Днес е 1 юли. Нашето обещание беше, че до 1 юли това ще се случи физически и то се случи“, заяви Петков, предаде Дебати.

„Това е начинът за истинска диверсификация. Проекти като „Турски поток“ нямат общо с диверсификацията. Тук вече имаме алтернативно трасе за газ. Азерският газ е в пъти по-евтин от газа на „Газпром“. Радвам се, че това, което видях днес, са 42 пълни бара, работещи, функциониращи“, каза още той.

Пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България по интерконектора Комотини-Стара Загора започна на 19 юни, а по думите на премиера днес интерконекторът вече работи.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar