Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Галисия направи ваксината задължителна, при отказ – глоби до 60 000 евро

/
/
306 Views

Регионалното правителство на испанската провинция Галисия обяви, че ваксинирането срещу COVID-19 става задължително за нейните 2.7 милиона жители. Онези, които откажат да следват нареждането, ще бъдат глобявани от 1000 до 60 000 евро, съобщи сайтът TheLocal.

 

Галисия, в която досега заболелите са 216 на 100 000 души (средно за Испания е 251 на 100 000) е първият регион на страната, който въвежда подобна мярка.

Advertisement:

 

По принцип отказът ще се смята за леко нарушение, което ще се наказва със санкция от 1000 до 3000 евро. Когато обаче властите преценят, че това може да доведе до сериозна вреда за общественото здраве, нарушението ще се счита за сериозно. Тогава глобата може да достигне до огромната сума от 60 000 евро.

За сериозна вероятно ще се смята ситуация, при която гражданинът, отказал да се ваксинира, впоследствие бъде разкрит като вирусоносител, предполага сайтът.

 

Досега здравното министерство на Испания заема позицията, че ваксинацията не бива да е задължителна. Въпреки това правителството реши през декември 2020 г., че ще води списък на отказалите ваксината.

 

Сайтът Lexisla con Nós, на който галицийското правителство събира законодателни предложения от гражданите, е залят от критични коментари срещу новата мярка, която дори бива наричана „диктаторска”.

 

Миналия декември проучване показа, че над 40 процента от испанците са против ваксинацията.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar