Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Галъп: ГЕРБ вече не е на върха

/
/
576 Views

Ако изборите са днес ГЕРБ и БСП биха имали приблизително еднаква подкрепа, същото се отнася и за лидерите на двете партии, сочат данните от националното изследване, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи от „Галъп интернешънъл“, предаде Дневник.

Проучването дори дава лек превес на БСП през септември спрямо ГЕРБ. 13,5 % срещу 13,2 %.

Advertisement:

От юли до септември партията на Бойко Борисов е загубила около 7% от потенциалните си гласоподаватели и сега може да разчита на 13.3% от гласовете. БСП губят 5.3 на сто от готовите да и подкрепят за този период и сега биха получили 13.5% от бюлетините. Подкрепата за премиера е под 20%, колкото е и за Корнелия Нинова.

 

 

 


Социолозите отбелязват, че хората са се преориентирали или към негласуване (29.4% от всички имащи право на глас), или към „не подкрепям никого“ (общо 6.8%). Шанс за влизане в парламента има още партията на Слави Трифонов (8.3%), ДПС (7.6%) и „Демократична България“ (5.2%). „Обединените патриоти“ събират (2.7%) подкрепа, а формацията на Мая Манолова (2.2%).

Над две трети от анкетираните подкрепя протестите, а 59% от анкетираните пълнолетни българи искат оставка на правителството. В същото време 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят. Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Спадът в доверието към правителство и парламент не е продължил и както през миналия месец то е съответно 21 и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев и той остава най-одобряваната политическа фигура в страната.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar