Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

Ген. Мутафчийски към новия випуск военни лекари: Вие трябва да сте готови за всички предизвикателства

/
/
400 Views

В навечерието на празника на Военномедицинската служба в България (1 септември) генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS посрещна новия випуск военни лекари.

За четвърта поредна година 20 момичета и момчета започват паралелно обучение в две от най-престижните не само у нас, но и в чужбина висши учебни заведения – МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Advertisement:

„Вие се отличавате от останалите по нещо много съществено – предстои Ви да положите клетва да служите на Родината. Във времена като днешните – колко младежи биха го направили? 20 души – това сте Вие! 20 от 200 хиляди, които обричат живота си на Родината. Да носиш униформа днес изисква голямо себеотрицание и огромно уважение. Вие имате моето уважение и аз ще направя всичко, което зависи от мен като началник на ВМА, да имате възможност да се учите, да се подготвяте добре и да имате добро кариерно развитие. Залогът е голям, но Вие ще се справите“, обърна се към първокурсниците началникът на ВМА.

Той подчерта, че по време на обучението си курсантите ще имат дисциплини, които ще им се струват маловажни, но не са за пренебрегване, защото именно те укрепват характера и ги каляват като командири.

„Вашият път ще бъде основан на конкурсно начало и от Вас очакваме да дадете най-доброто от себе си. Ние Ви даваме всички възможности за развитие – за специализация, за научна работа, за кариерно развитие и израстване в йерархията на службата, но не мислете, че ще Ви отглеждаме под стъклен похлупак. Вие трябва да сте готови за всички предизвикателства, пред които ще се изправите по този път“, подчерта генерал-майор професор Мутафчийски.

По-късно курсантите се запознаха с огромните възможности за развитие, които ВМА предлага. Те посетиха част от най-добрите клиники в България и имаха възможност да се срещнат с едни от най-големите има в родната медицина, които ще бъдат техни учители в следващите години.

„По време на практиката си сме се сблъсквали с редица напрегнати ситуации. Често пациентите и техните близки са в стрес и може да възникнат критични ситуации в общуването“, това заяви при откриването на изложбата „Добрата дума лекува” началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, пише Novini.bg.

 

 

 

 

„Дадохме си сметка, че процесът е двустранен. Затова преди няколко години във ВМА медицинският и немедицинският персонал започнаха курсове с нашите психолози за овладяване на ситуации с агресивни пациенти и техни близки. И смятам, че това е верният път, когато търсим нашите грешки с пациентите“, поясни още ген. Мутафчийски.

Той изтъкна и качеството, което отличава лекарската професия от останалите.

„Това е самарянското отношение към болния човек, разбирането към неговите проблеми, дори и да бъде агресивен“, подчерта той.

„Днес, на 1 септември, отбелязваме и празника на Военномедицинската служба. Навършват се 142 години от нейното създаване, а повелите, които са ни дадени от нашите предци е, че ВМА трябва да бъде за пример във всичко, включително и в отношението си към пациентите. Тук и са част от нашите курсанти, които се обучават за военни лекари. Учим ги да бъдат твърди офицери, да бъдат устойчиви на всички предизвикателства на нашата професия, но и че не трябва да забравят милосърдието“, изтъкна проф. Мутафчийски.

 

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar