Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

ГЕРБ построиха във Варна „златни тоалетни“ за 12 хиляди евро на квадратен метър

/
/
399 Views

Странно е, че кметът на Варна Иван Портних все още не е пуснал традиционните снимки с дрон във Фейсбук на трите златни тоалетни по 12 хиляди евро на квадратен метър, които е построил във Варна.

Община Варна последва примера на София и обзаведе Морската градина с три „златни“ тоалетни. Те са автоматични и самопочистващи се. Общата им цена е 343 000 лв, разкрива Спас Спасов в „Дневник“

Advertisement:

Това установи проверка на „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация. При положение че всяка от тоалетните заема около 5 кв.м, това означава, че доставката и монтажът им са излезли по около 12 хил. евро кв.м. В момента най-луксозните жилища във Варна се продават на цени около 3.5 хил. евро квадратния метър „до ключ“.

 

 

 

 

Първи темата поде „Петел“, но от общината не отговориха на въпросите ни за цената на тоалетните.

Трите тоалетни са изградени по проекта „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ на стойност 34.4 млн. лв. Над 25.2 млн. лв. от тях са от безвъзмездно финансиране по програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. на Европейския съюз. С тях са доставени един единичен и друг – двоен модул, които са монтирани в различни части на Морската градина. Въпреки че според общинската документация тоалетните са били въведени в експлоатация още в края на октомври м.г., две от тях заработиха едва преди месец. Третата не работи и в момента, а от местната администрация упорито отказват информация за причините.

Както в София, така и във Варна съоръженията са доставени от компанията „Екотой“. Според отговорите на въпроси, изпратени до местната администрация в морската столица, единичната автоматична и самопочистваща се тоалетна струва 121 560 лв. с ДДС, а двойната 221 220 лв. с ДДС. Така общата им цена става близо 343 хил. лв.

Трите тоалетни, монтирани във Варна, са напълно идентични с тези пред НДК и в градинката пред „Кристал“ в столицата. Според гражданското сдружение „Спаси София“ всяка от тях заема площ от около 5 кв.м. Това означава, че заедно с цената за монтажа един кв.м от варненските тоалетни излиза около 23 хил. лв. или около 12 хил. евро. Справка с офертите на няколко компании за търговия с недвижими имоти показва, че в момента цената на най-луксозното строителство в града е около 3-3.5 хил. евро на кв.м „до ключ“. В тази цена със сигурност влиза и поне една луксозно изпълнена тоалетна.

Цялата тема четете ТУК

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar