Hit enter after type your search item

Здравословен начин на живот, Ценни съвети, Пътешествия

ГЕРБ с план: Кметовете ще вдигат данъците и таксите

/
/
261 Views

Още преди 2 години тогавашният министър на финансите Владислав Горанов и бюджетник №1 Менда Стоянова предложиха да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица с 20 % – от 10 на 12%.

Данъчните оценки ще се актуализират всяка година, за да не изостават от пазарните, такса смет – на принципа „замърсителят плаща“ 

Advertisement:

 

Това личи по идеите за промени в местните налози, заложени в предизборната програма на ГЕРБ.

Ако бъдат въведени, тези промени ще доведат до увеличение на местните данъци и такси, но ще дадат възможност на общините за по-голяма самостоятелност и възможности за развитие. Това пък ще гарантира по-добра жизнена среда за всички граждани, аргументират се от ГЕРБ. Те уточняват, че предлаганите промени са реални стъпки към децентрализацията, за която всички партии настояват от години, пише Марица.

Според авторите на документа е крайно време да се мисли за укрепване на данъчния капацитет на местните власти. Основните промени са свързани с въвеждането на подоходен местен данък, нова философия в изчисляването на такса смет, засилване на екологичния компонент при данък МПС и въвеждане на справедлив механизъм в изчисляването на данъчните оценки за имотите, с които са свързани няколко налога.

Според финансистите на ГЕРБ идеята за подоходен местен данък ще даде възможност за реална децентрализация и провеждане на независима икономическа политика от местните общности. От партията уточняват, че преценката за това как да сработи налогът ще е в ръцете на местните власти. Идеята не е нова за ГЕРБ. Още преди две години тогавашният министър на финансите Владислав Горанов и бюджетник №1 Менда Стоянова предложиха да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица с 2% – от 10 на 12%. Новите приходи трябваше да се насочат целево към местните финанси. Предложението беше контрапункт на това да се отстъпят 2% от съществуващия приход от този данък от държавния бюджет на общините.

Макар и болезнена за домакинствата, реформата при таксуване на битовите отпадъци и обществените пространства трябва да завърши с утвърждаването на принципа „замърсителят плаща“, се казва още в програмата на ГЕРБ. Първата стъпка по отношение на повишаването на тежестта на екологичния компонент при облагане на моторните превозни средства беше направена, но тя трябва да бъде подсилена и продължена, настояват авторите на документа. Въвеждането на механизъм за справедлива пазарна оценка на недвижимите имоти и осъвременяването й всяка година трябва да бъде завършено. Разминаването и в двете посоки (нагоре и надолу) на сегашните данъчни оценки спрямо пазарните цени на недвижимите имоти прави облагането им несправедливо, пише в предизборната програма на ГЕРБ.

Advertisement:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This div height required for enabling the sticky sidebar